Puhast biskvit z malinovim želejem
Print Friendly, PDF & Email

Ko si zaželimo nekaj sladkega in hkrati osvežilnega, predvsem pa hitro pripravljenega, je puhast biskvit z malinovim želejem prava izbira. Za žele lahko uporabimo sveže ali zamrznjene maline, lahko pa uporabimo tudi drugo sadje in poskusimo različne kombinacije.

puhast-biskvit-z-malinovim-zelejem

Puhast biskvit z malinovim želejem – pripomočki:

  • skleda
  • tehtnica
  • skodelica (250 ml)
  • žlica
  • merilni valj ali kozarec
  • električni mešalnik
  • pekač (20 x 30 cm)
  • papir za peko
  • kozica
  • skledica
  • metlica
  • dolgi nož
  • pladenj
  • tlačilka za krompir

Puhast biskvit z malinovim želejem – sestavine:

za biskvit

  • 4 jajca
  • 250 g sladkorja
  • 250 g gladke moke
  • 100 ml olja
  • 100 ml mleka
  • 1 vaniljin sladkor
  • 1 pecilni prašek

za malinov žele

  • 2 skodelici (250 ml) malin
  • 3 žlice koruznega zdroba (gustin)
  • 3 žlice sladkorja
  • 1 skodelica vode

Puhast biskvit z malinovim želejem – postopek:

V skledo ubijemo jajca in jih penasto zmešamo z električnim mešalnikom. Med mešanjem dodamo še obe vrsti sladkorja.

puhast-biskvit-z-malinovim-zelejem

Prilijemo olje in mleko in še malo miksamo.

puhast-biskvit-z-malinovim-zelejem

Na koncu dodamo moko, pomešano s pecilnim praškom in vse premešamo z mešalnikom, da dobimo homogeno zmes.

puhast-biskvit-z-malinovim-zelejem

Maso vlijemo v pekač, ki smo ga predhodno obložili s papirjem za peko. Pečemo v navadni pečici, ogreti na 180°C, približno pol ure.

puhast-biskvit-z-malinovim-zelejem

Ko je biskvit pečen, ga predenemo ali zvrnemo na delovno površino ali pladenj. Pustimo, da se biskvit ohladi.

puhast-biskvit-z-malinovim-zelejem

Ohlajen biskvit vzdolžno prerežemo na polovico.

puhast-biskvit-z-malinovim-zelejem

V kozico vsujemo maline in zlijemo pol skodelice vode, ter segrevamo. Uporabimo lahko tudi drugo sadje. Sadje grobo pretlačimo s pomočjo tlačilke za krompir, lahko pa uporabimo tudi palični mešalnik, a pazimo, da nekaj sadja ostane še v kosih.

puhast-biskvit-z-malinovim-zelejem

V skledici zmešamo koruzni zdrob, sladkor in pol skodelice vode. Dobljeno zmes zakuhamo v maline, kot bi kuhali puding.

puhast-biskvit-z-malinovim-zelejem

Ves čas dobro mešamo in kuhamo približno 5 minut – torej malo dlje, kot običajno kuhamo puding. Ne odstavimo takoj, ko se začne žele zgoščevati. Počakamo, da postane prozoren in ni več mlečne barve, a ves čas mešamo.

puhast-biskvit-z-malinovim-zelejem

Po približno petih minutah kuhanja žele prelijemo čez spodnji del biskvita. Pomagamo si z žlico ali zajemalko.

puhast-biskvit-z-malinovim-zelejem

Na še vroč žele položimo zgornji del biskvita in rahlo pritisnemo, da se vse komponente spojijo.

puhast-biskvit-z-malinovim-zelejem

Preden pecivo razrežemo, pustimo, da se žele popolnoma ohladi. Po želji lahko pecivo posujemo s sladkorjem v prahu.

puhast-biskvit-z-malinovim-zelejem

Brbončice vam bodo hvaležne.

Ocena:
Skupaj: 18 Povprečno: 4.4]

sladkosnedka

Sem ljubiteljica sladkega, še posebej čokolade. Rada se sučem po kuhinji in nikoli ne skuham jedi večkrat po istem receptu, saj rada eksperimentiram.

Dodaj odgovor