Puhast biskvit z malinovim želejem
Print Friendly, PDF & Email

Ko si zaželimo nekaj sladkega in hkrati osvežilnega, predvsem pa hitro pripravljenega, je puhast biskvit z malinovim želejem prava izbira. Za žele lahko uporabimo sveže ali zamrznjene maline, lahko pa uporabimo tudi drugo sadje in poskusimo različne kombinacije.

puhast-biskvit-z-malinovim-zelejem

Puhast biskvit z malinovim želejem – pripomočki:

  • skleda
  • tehtnica
  • skodelica (250 ml)
  • žlica
  • merilni valj ali kozarec
  • električni mešalnik
  • pekač (20 x 30 cm)
  • papir za peko
  • kozica
  • skledica
  • metlica
  • dolgi nož
  • pladenj
  • tlačilka za krompir

Puhast biskvit z malinovim želejem – sestavine:

za biskvit

  • 4 jajca
  • 250 g sladkorja
  • 250 g gladke moke
  • 100 ml olja
  • 100 ml mleka
  • 1 vaniljin sladkor
  • 1 pecilni prašek

za malinov žele

  • 2 skodelici (250 ml) malin
  • 3 žlice koruznega škroba (gustin)
  • 3 žlice sladkorja
  • 1 skodelica vode

Puhast biskvit z malinovim želejem – postopek:

V skledo ubijemo jajca in jih penasto zmešamo z električnim mešalnikom. Med mešanjem dodamo še obe vrsti sladkorja.

puhast-biskvit-z-malinovim-zelejem

Prilijemo olje in mleko in še malo miksamo.

puhast-biskvit-z-malinovim-zelejem

Na koncu dodamo moko, pomešano s pecilnim praškom in vse premešamo z mešalnikom, da dobimo homogeno zmes.

puhast-biskvit-z-malinovim-zelejem

Maso vlijemo v pekač, ki smo ga predhodno obložili s papirjem za peko. Pečemo v navadni pečici, ogreti na 180°C, približno pol ure.

puhast-biskvit-z-malinovim-zelejem

Ko je biskvit pečen, ga predenemo ali zvrnemo na delovno površino ali pladenj. Pustimo, da se biskvit ohladi.

puhast-biskvit-z-malinovim-zelejem

Ohlajen biskvit vzdolžno prerežemo na polovico.

puhast-biskvit-z-malinovim-zelejem

V kozico vsujemo maline in zlijemo pol skodelice vode, ter segrevamo. Uporabimo lahko tudi drugo sadje. Sadje grobo pretlačimo s pomočjo tlačilke za krompir, lahko pa uporabimo tudi palični mešalnik, a pazimo, da nekaj sadja ostane še v kosih.

puhast-biskvit-z-malinovim-zelejem

V skledici zmešamo koruzni škrob, sladkor in pol skodelice vode. Dobljeno zmes zakuhamo v maline, kot bi kuhali puding.

puhast-biskvit-z-malinovim-zelejem

Ves čas dobro mešamo in kuhamo približno 5 minut – torej malo dlje, kot običajno kuhamo puding. Ne odstavimo takoj, ko se začne žele zgoščevati. Počakamo, da postane prozoren in ni več mlečne barve, a ves čas mešamo.

puhast-biskvit-z-malinovim-zelejem

Po približno petih minutah kuhanja žele prelijemo čez spodnji del biskvita. Pomagamo si z žlico ali zajemalko.

puhast-biskvit-z-malinovim-zelejem

Na še vroč žele položimo zgornji del biskvita in rahlo pritisnemo, da se vse komponente spojijo.

puhast-biskvit-z-malinovim-zelejem

Preden pecivo razrežemo, pustimo, da se žele popolnoma ohladi. Po želji lahko pecivo posujemo s sladkorjem v prahu.

puhast-biskvit-z-malinovim-zelejem

Brbončice vam bodo hvaležne.

sladkosnedka

Sem ljubiteljica sladkega, še posebej čokolade. Rada se sučem po kuhinji in nikoli ne skuham jedi večkrat po istem receptu, saj rada eksperimentiram.

Dodaj odgovor