Puhast biskvit z malinovim želejem
Ko si zaželimo nekaj sladkega in hkrati osvežilnega, predvsem pa hitro pripravljenega, je puhast biskvit z malinovim želejem prava izbira. Za žele lahko uporabimo sveže ali zamrznjene maline, lahko pa uporabimo tudi drugo sadje in poskusimo različne kombinacije.
Puhast biskvit z malinovim želejem – pripomočki:
- skleda
- tehtnica
- skodelica (250 ml)
- žlica
- merilni valj ali kozarec
- električni mešalnik
- pekač (20 x 30 cm)
- papir za peko
- kozica
- skledica
- metlica
- dolgi nož
- pladenj
- tlačilka za krompir
Puhast biskvit z malinovim želejem – sestavine:
za biskvit
- 4 jajca
- 250 g sladkorja
- 250 g gladke moke
- 100 ml olja
- 100 ml mleka
- 1 vaniljin sladkor
- 1 pecilni prašek
za malinov žele
- 2 skodelici (250 ml) malin
- 3 žlice koruznega škroba (gustin)
- 3 žlice sladkorja
- 1 skodelica vode
Puhast biskvit z malinovim želejem – postopek:
V skledo ubijemo jajca in jih penasto zmešamo z električnim mešalnikom. Med mešanjem dodamo še obe vrsti sladkorja.
Prilijemo olje in mleko in še malo miksamo.
Na koncu dodamo moko, pomešano s pecilnim praškom in vse premešamo z mešalnikom, da dobimo homogeno zmes.
Maso vlijemo v pekač, ki smo ga predhodno obložili s papirjem za peko. Pečemo v navadni pečici, ogreti na 180°C, približno pol ure.
Ko je biskvit pečen, ga predenemo ali zvrnemo na delovno površino ali pladenj. Pustimo, da se biskvit ohladi.
Ohlajen biskvit vzdolžno prerežemo na polovico.
V kozico vsujemo maline in zlijemo pol skodelice vode, ter segrevamo. Uporabimo lahko tudi drugo sadje. Sadje grobo pretlačimo s pomočjo tlačilke za krompir, lahko pa uporabimo tudi palični mešalnik, a pazimo, da nekaj sadja ostane še v kosih.
V skledici zmešamo koruzni škrob, sladkor in pol skodelice vode. Dobljeno zmes zakuhamo v maline, kot bi kuhali puding.
Ves čas dobro mešamo in kuhamo približno 5 minut – torej malo dlje, kot običajno kuhamo puding. Ne odstavimo takoj, ko se začne žele zgoščevati. Počakamo, da postane prozoren in ni več mlečne barve, a ves čas mešamo.
Po približno petih minutah kuhanja žele prelijemo čez spodnji del biskvita. Pomagamo si z žlico ali zajemalko.
Na še vroč žele položimo zgornji del biskvita in rahlo pritisnemo, da se vse komponente spojijo.
Preden pecivo razrežemo, pustimo, da se žele popolnoma ohladi. Po želji lahko pecivo posujemo s sladkorjem v prahu.
Brbončice vam bodo hvaležne.