Piškoti z venčkom
Print Friendly, PDF & Email

Piškoti z venčkom so božanskega okusa. Narejeni so iz osnovnega krhkega testa za piškote, ki nam že ob prvem grižljaju jasno povedo, da so to piškoti s temperamentom, ki očara – odličen okus krhkega piškotnega testa, ki ga dopolni nadev iz marmelade, kateri smo dvignili okus s cimetom in ingverjem in na koncu nežen beljakov venček s priokusom citrusa.

piskoti-z-venckom-12

Piškoti z venčkom – pripomočki:

  • tehtnica
  • pekač
  • peki papir (vsaj 2 kosa)
  • valjar
  • 2 modelčka za izrezovanje piškotov
  • posoda za mešanje testa
  • električni mešalec
  • ponvica
  • dresirna vrečka
  • zvezdasti nastavek za okraševanje
  • žlica
  • nožek za mazanje

Piškoti z venčkom – sestavine:

Za cca. 20 piškotov premera 6 cm

Testo:

  • 150 g gladke moke
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 100 g hladnega masla
  • 1 vaniljev sladkor
  • 1 rumenjak
  • naribana lupinica 1/2 limone
  • ščep soli

Venček:

  • 1 beljak
  • ščep soli
  • 80 g sladkorja v prahu
  • 1 žlica limoninega soka
  • nekaj kapljic pomarančne jedilne arome

Premaz:

  • cca. 3 žlice marelične marmelade
  • 1 kavna žlička mletega cimeta
  • ščep ingverja v prahu

Posip:

  • 1 žlica sladkorja v prahu

Piškoti z venčkom – postopek:

V posodo nasujemo presejano moko, dodamo sladkor, vanilij, rumenjak, limonino lupinico, ščep soli in na koščke narezano hladno maslo.

piskoti-z-venckom-2

Testo se lotimo ročno. Sprva se bo zdelo, da je to misija nemogoče, vendar ko se začne maslo ogrevati, nastane lepa, voljna kepa testa.

piskoti-z-venckom-3

Testo sploščimo, spravimo v pvc folijo in ga hranimo najmanj za pol ure v hladilniku.

Nasvet
Testo lahko pripravimo tudi vnaprej in ga tako spravljenega hranimo v zmrzovalniku. Pred uporabo ga samo odmrznemo in nadaljujemo po običajnem postopku.

piskoti-z-venckom-1

Po počivanju testa v hladilniku se lotimo valjanja. Odlomimo kos testa in ga položimo na rahlo pomokano podlago kjer bomo valjali. Preko položimo peki papir, ob strani nastavimo distančnike (lahko tudi brez njih) in valjamo na debelino 3 mm.

piskoti-z-venckom-4

Izberemo modelček za piškote v obliki kroga premera 6 cm in še enega manjšega. Izrežemo enako število celih krogov in enako število krogov v katerih smo na sredini izrezali še manjši krog.

piskoti-z-venckom-5

Pečemo v predhodno ogreti pečici na 170 stopinj Celzija cca.10 minut oz. odvisno od pečice. Pečene piškote takoj preložimo iz pekača. Najlažje in najhitreje je, če piškote kar s peki papirjem prenesemo na delovno mizo.

piskoti-z-venckom-6

Beljaku dodam ščep soli in stepemo trd sneg. Ko je sneg postal kompakten, postopoma dodajam sladkor v prahu in ves čas miksamo. Na koncu dodamo še žlico limoninega soka in par kapljic pomarančne arome. Vse skupaj še mešamo cca. 2 minuti, da je sneg res fino trd.

piskoti-z-venckom-7

Ko smo izrezali kroge z luknjo na sredini, si pripravimo dresirno vrečko in zvezdasti nastavek za brizganje.

piskoti-z-venckom-8

Na kroge nabrizgamo sneg in jih takšne damo peči na 150 stopinj Celzija cca. 10 minut oz. odvisno od pečice.

piskoti-z-venckom-9

Pečene kroge z venčkom ohladimo in jih posipamo s sladkorjem v prahu.

piskoti-z-venckom-10

Marmelado v ponvi rahlo segrejemo in primešamo cimet in ščep ingverja ter jo namažemo na spodnji del piškota. Z rahlim pritiskom položimo na vrh zgornji del piškota z venčkom in jih odlagamo na rešetko.

piskoti-z-venckom-11

Veselo sladkanje!

piskoti-z-venckom-13

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.7]

Dodaj odgovor