Piškoti brez peke z jajčnim likerjem
Piškoti brez peke z jajčnim likerjem so prijetno dišeči in ravno pravšnji posladek v mrzlih dneh. Jajčni liker doda prijetno, zmerno, alkoholno aromo. Testo zgolj zgnetemo, peka ni potrebna. Jajčnemu likerju v testu delajo družbo še piškotne drobtine, kakav, maslo in mleti orehi. Čez pa nabrizgamo kupček ganaša iz bele čokolade.
Pripomočki za pripravo piškotov brez peke z jajčnim likerjem
- dresirna vrečka s primernim nastavkom za brizganje kreme – ganaša
Sestavine za pripravo piškotov z jajčnim likerjem
za testo
- 180 g piškotnih drobtin
- 60 g mletih orehov
- 1 žlica kakava v prahu
- 100 g jajčnega likerja
- 80 g masla
- 50 g grobo mletih orehov za oblogo
ganaš iz bele čokolade
- 100 g bele čokolade
- 150 g sladke smetane za stepanje
Postopek priprave piškotov brez peke z jajčnim likerjem
Pripravo piškotov brez peke z jajčnim likerjem začnemo s pripravo ganaša iz bele čokolade. Vzamemo primerno skodelico in vanjo nalijemo 50 g sladke smetane in segrejemo do vretja. V drugo skledico nadrobimo belo čokolado, prelijemo z vrelo smetano in počakamo, da se čokolada stopi. Vmes premešamo. Zmes se mora popolnoma ohladi.
Naslednji korak je priprava testa. V večjo skledo odmerimo piškotne drobtine, mlete orehe, kakav, jajčni liker in zmehčano maslo. Premešamo najprej z vilicami ali žlico, nato pa kar z rokama, da dobimo kroglo testa. V drugi skledici si pripravimo grobo mlete orehe in oblikujemo za oreh velike kroglice, ki jih rahlo sploščimo in povaljamo v grobo mletih orehih. Polagamo jih na pladenj.
Stepemo preostalo sladko smetano. Nato z metlicama mešalnika premešamo tudi zmes smetane in čokolade in jo previdno dodamo k stepeni smetani. Z ganašem napolnimo dresirno vrečko s primernim nastavkom in nabrizgamo kupčke na pripravljene piškote.
Piškote brez peke z jajčnim likerjem postavimo za kakšni dve uri v hladilnik, da se ganaš lepo strdi. Tudi sicer, jih zaradi kreme s smetano hranimo v hladilniku. Po hlajenju pa so pripravljeni za sladko doživetje. Naj tekne!