Palačinke z dušenimi jabolki in cimetom
Print Friendly, PDF & Email

Palačinke ne poznajo meja ustvarjalnosti in postreči jih je mogoče z vse vrsti namazi, vse od sladkih do slanih. Palačinke z dušenimi jabolki, z dodano noto cimeta ter posipom iz sladkorja, so pravi kulinarični užitek.

Palačinke z dušenimi jabolki in cimetom – pripomočki:

  • ponev za peko palačink
  • ribeželn

Palačinke z dušenimi jabolki in cimetom – sestavine

Za 12 palačink premera 24 cm.

Testo:

  • 2 jajci
  • 250 g moke (1/2 ostre, 1/2 gladke)
  • ščep soli
  • 300 ml mleka
  • 200 ml mineralne vode
  • 2 žlici olja
  • 1 žlica ruma
  • naribana limonina lupinica 1/2 limone

Jabolčni nadev:

  • 500 g jabolk
  • sok 1/2 limone
  • 80 g sladkorja (oz. po okusu in odvisno od sorte jabolk)
  • 1 kavna žlička cimeta v prahu

Sladkorni posip:

  • 100 g kristalnega sladkorja
  • 2 g cimeta v prahu

Palačinke z dušenimi jabolki in cimetom – postopek:

Najprej se lotimo jabolčnega nadeva. Jabolka olupimo in naribamo na ribeželn. Naribana jabolka rahlo ožamemo, ker drugače bo nadev preveč tekoč. Nato naribanim jabolkam prilijemo sok 1/2 limone, dodamo sladkor in cimet ter sesetavine premešamo in jabolka dušimo približno 5 minut. Odstavimo in nadev pustimo, da se bo ohladil.

Zmešamo maso za palačinke. Masa naj vsaj pol ure ali več počiva. Iz mase bomo spekli približno 12 palačink, premera 24 cm. Palačinke naj bodo čimbolj tanke.

Vsako palačinko premažemo z zvrhano žlico jabočnega nadeva. Nato palačinko zložimo tako, da navznoter obrnemo najprej desno in levo stran palačinke in nato jo zavijemo v rolo.

Pripravimo sladkorni posip in sicer tako, da kristlanemu sladkorju primešamo cimet v prahu ter obe sestavini premešamo.

Rolice nadevanih palačink sedaj z vseh strani pomočimo v sladkorni posip s cimetom in jih odložimo na krožnik.

Prijetno palačinkasto sladkanje!

Namig: zraven se zelo poda stepena sladka smetan.

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.6]

Dodaj odgovor