Orehovi muffini
Muffini so odlična peka za razvajanje vaših najdražih. Če imate doma še staro zalogo mletih orehov, je čas, da jo počasi pospravite. Tudi jaz imam nekaj viška stare zaloge, tokrat pa orehov nisem vključila v pecivo, ampak sem se odločila za izdelavo orehovih muffinov. Sama priprava je dokaj enostavna, sestavine izmerimo s pomočjo lončka in jedilne žlice, zato jih lahko pripravite kjerkoli, tudi če nimate kuhinjske tehtnice. Čeprav orehi vsebujejo dosti kalorij, so orehovi muffini zelo okusni, zato jih ponavadi hitro zmanjka.
Orehovi muffini – pripomočki:
- pečica
- jogurtov lonček (150-180 g)
- pekač za muffine
- papirnati modelčki
- jedilna žlica
- 2 plastični posodi
- električni mešalnik
Orehovi muffini – sestavine
Za približno 20 muffinov:
- 6 jajc
- 1 jogurtov lonček olja
- 2 jogurtova lončka sladkorja
- 2 mali kisli smetani
- 2 jogurtova lončka mletih orehov
- 2 jogurtova lončka bele gladke moke
- 1 pecilni prašek
- 2 jogurtova lončka kakava (npr. Benko kakav (napitek))
- 2-3- žličke kakava v prahu (pravi grenki kakav)
Orehovi muffini – postopek
V skledo ubijemo jajca, dodamo sladkor in olje. Dobro zmiksamo. Nato dodamo kislo smetano, mlete orehe in moko, pomešano s pecilnim praškom.
Nato dodamo še benko in kakav v prahu. Vse skupaj dobro zmiksamo.
Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Pekač za muffine obložimo s papirčki , vanje vlijemo 3 žlice mase in pečemo 10-15 minut. Muffini lepo narastejo med peko. Pečenost muffinov preverimo z zobotrebcem.
Postrežemo, višek pa shranimo v zaprti v kovinski posodi. Le tako bodo počakali več dni.
Prijetno sladkanje.