Orehova torta
Orehova torta je ena izmed najbolj klasičnih tort italijanske tradicije, mehka in slastna. Orehova torta je sladica primerna tako za zajtrk, kot tudi za eleganten zaključek obroka. Zelo preprosto jo pripravimo. Idealna je tudi kot torta z nadevom, samo prerežemo jo in obogatimo z mascarponejevo kremo. Lahko pa jo kar prelijemo z glazuro iz temne čokolade in že se lahko sladkamo z njo.
Pripomočki za pripravo orehove torte
- večja skleda in metlica
- električni mešalnik
- električni sekljalnik
- okrogel pekač premera 24-26 centimetrov in pečica
Sestavine za pripravo orehove torte
- 260 g orehovih jedrc
- 160 g gladke moke
- 200 g sladkorja
- 200 g masla
- 4 čajne žličke pecilnega praška
- 4 jajca
Postopek priprave orehove torte
Najprej pripravimo orehe. Vzamemo orehova jedrca in 60 gramov sladkorja ter vse skupaj zmiksamo v električnem sekljalniku tako, dobimo neke vrste orehovo moko.
V večji skledi stepemo preostali sladkor z maslom, ki naj bo zmehčan na sobno temperaturo. Tolčemo ju dokler ne dobimo zmes podobno kremi.
Postopoma, eno po eno, dodamo jajca, da se lepo vmešajo v dobljeno kremo iz masla in sladkor. Tudi za jajca tako kot za maslo velja, da morajo biti na sobni temperaturi. Sledijo zmiksani orehi, primešamo jih in pazimo, da ne naredimo kakšnih grudic.
Nazadnje primešamo še presejano moko in pecilni prašek ter zmes stepamo še 5 minut oziroma dokler ne dobimo lepe homogene in puhaste zmesi.
Zmes za orehovo torto preložimo v okrogel pekač, ki naj bo od 24 do 26 centimetrov premera, prehodno namaščen.
Orehova torta se peče približno 40 minut v predhodno ogreti pečici na 180 stopinjah Celzija (klasična pečica). Najbolje je peko preveriti z zobotrebcem.
Pečeno orehovo torto pustimo, da se pohladi. Dekoriramo jo lahko s sladkorjem v prahu in kakšnim orehovim jedrcem.
Dober tek!