Odlični vaflji, ki zmagajo
Vaflji … Mehki, sočni, topli in – ne glede na polnilo – tako okusni, da se jim ne moreš upreti, me spomnijo na božični čas v Avstriji, saj sem jih tam prvič poskusila in se zaljubila vanje. Nedavno sem premišljevala, zakaj se jih ne bi lotila kar sama, čeprav sem se, priznam, močno bala, da ne bodo niti približno takšni kot tisti. A z rezultatom sem zelo zadovoljna, pravzaprav navdušena, zato delim recept z vami.
Pripomočki za pripravo vafljev:
- dve posodi
- manjša kozica
- električni mešalnik
- aparat za peko vafljev
- obračalka
Vaflji – sestavine za pripravo
Za 4 osebe:
- 55 g sladkorja
- 3 jajca
- 80 g masla
- 1 vanilijev sladkor
- 1 strok vanilije
- pol vrečke pecilnega praška
- 4 dl mleka
- 320 g moke
- 2 jušni žlici ruma
- malo olja za premaz pekača
- polnilo po želji
- (po potrebi sladkor v prahu)
Postopek za pripravo vafljev:
V kozici najprej raztopimo maslo.
V posodo damo jajca in vanilijev sladkor. Izdolbemo vanilijev strok in dodamo še zrna.
Ko se je maslo v kozici raztopilo, dodamo v posodo še njega.
Vse skupaj penasto zmešamo s pomočjo električnega mešalnika.
V drugi posodi združimo moko, pecilni prašek in mleko.
Moko s pecilni praškom in mlekom postopoma dodajamo v zmes z jajci in nenehno mešamo.
Mešamo, dokler ne dobimo gladke zmesi, ki pa ne sme biti preredka. Podobna je tisti za palačinke, le malo bolj gosta. Če se vam bi zdela preredka, dodajte še malo moke, a načeloma ne bi smelo biti težav z gostoto. Nato segrejte pekač za vaflje, ki ste ga predhodno naoljili. Nato s pomočjo zajemalke dodamo zmes in pokrov zapremo.
Pečemo, dokler ne dobi vafelj zlato-rumene barve, nato ga obrnemo še na drugo stran.
Pečene vaflje prestavimo na krožnik.
Polnimo jih lahko na tisoč in en način. Meni osebno so najboljši, če so polnjeni z nutelo. Kar ne morem se jim upreti … Lahko pa jih polnite še s svežim sadjem, z marmelado, javorjevim sirupom ali kako drugače.
Vaflji z nutelo so tako nasitni, da niti ne rabite sladkorja v prahu. Sicer pa jih lahko posujete s sladkorjem v prahu, da so videti lepši. Jaz jih nisem, ker sladkorja v prahu ne jem in se mi zdi, da so že tako dovolj sladki. Skratka, škoda je izgubljati besede, naredite jih in uživajte v njihovem okusu. Njami, prijetno sladkanje vam želim! 🙂