Odlične skutine kocke z lešniki
Skutine kocke z lešniki so resnično odlično pecivo, ki poleg ostalih dobrih sestavin, v pretežnem delu vsebuje skuto in lešnike. Priprava tega peciva je enostavna in v zelo kratkem času ga lahko ponudimo, kajti če smo neučakani, ga razrežemo kar mlačnega. Odlično pa je tako mlačno, kot tudi hladno in še naslednji dan, če kaj ostane. 😉
Odlične skutine kocke z lešniki – pripomočki
- pekač velikosti 30 x 35 cm
Odlične skutine kocke z lešniki – sestavine
Za testo:
- 300 g piškotov (albert keksi, čajni keksi, …)
- 100 g mletih lešnikov
- 230 g zmehčanega masla
- 1 žlica ruma
- 50 ml sladke smetane
Za nadev:
- 700 g skute
- 5 rumenjakov
- 100 ml sladke smetane
- 200 g sladkorja v prahu
- 60 g mletih lešnikov
- 1 zavojček vanilijevega sladkorja ali vanilijeve arome (po okusu)
- sok polovice limone
- naribana lupina polovice limone
- 5 beljakov (sneg)
- ščepec soli
Za posip
- 40 g nasekljanih lešnikov
- mleti sladkor (po želji)
Odlične skutine kocke z lešniki – postopek
Piškote zdrobimo na način, kateri se nam zdi najbolj priročen. Jaz sem piškote nadevala v vrečko in jih zdrobila z valjarjem. V zdrobljene piškote dodamo lešnike, zmehčano maslo in smetano. Vse skupaj dobro pregnetemo, da se sestavine med seboj povežejo.
Pekač obložimo s papirjem za peko in piškotno maso z dlanmi enakomerno porazdelimo po dnu. Nato pekač položimo v vnaprej ogreto ventilacijsko pečico na 160 °C in pri tej temperaturi pečemo 10 minut.
Med tem časom pripravimo nadev. Skuti dodamo sladkor, rumenjake, vanilijev sladkor, smetano in lešnike in vse dobro premešamo. Beljake malo posolimo in naredimo sneg. Sneg narahlo vmešamo v skutino maso.
Nadev enakomerno razporedimo po pekaču s piškotnim dnom. Površino posujemo z nasekljanimi lešniki in vrnemo pekač v pečico ter pečemo še 35 – 40 minut v ventilacijski pečici na 160°C, da se površina peciva lepo obarva.
Pecivo lahko razrežemo brez sladkornega posipa, lahko pa ga posujemo še s sladkorjem v prahu. Razrežemo ga na poljubno velike kocke.
Prijetno sladkanje!