Ocvrti churros brizgančki
Po prvotnem španskem receptu za churrose, sem se odločila, da poskusim narediti hrustljavo ocvrte brizgančke, ki bodo po videzu spominjali na piškote, okus bodo pa imeli po ocvrtih krofih s pridihom cimeta. Za testo sem uporabila samo dve sestavini – moko in olje in seveda vodo, če je to sestavina.
Ocvrti churros brizgančki – pripomočki:
- tehtnica
- kozica
- ponev
- metlica za mešanje
- penovka
- cedilo
- dresirna vrečka
- zvezdasti nastavek za brizganje
- peki papir
- skodelica
Ocvrti churros brizgančki – sestavine:
- 720 ml vode
- 80 ml olja (ali masla)
- ščep soli
- 300 g gladke moke
- cca. 300 ml olja za cvrtje
Posip:
- skodelica sladkorja
- 1 žlica cimeta v prahu
Ocvrti churros brizgančki – postopek:
V kozico zlijemo vodo in olje ter dodamo sol in na ognju zavremo.Ko je tekočina zavrela, naenkrat dodamo vso moko in z metlico temeljito premešamo. Ob nenehnem mešanju testo kuhamo cca. 3 minute.
Pripravimo si dresirno vrečko in zvezdasti nastavek.
Testo je precej kompaktno in zato ga v vrečo napolnimo samo del, ene dve žlice, ker ga bomo tako lažje brizgali. Brizgamo ga na peki papir. Postopek ponavljamo dokler ne porabimo vsega testa.
Olje za cvrtje mora biti precej vroče. Na indukciji jih pečemo na številki 7 od 10. Churros brizgančke hrustljavo ocvremo in pečene s pomočjo penovke poberemo iz olja in jih odložimo na cedilo, da se odteče morebitno odvečno olje.
V skodelico nasujemo sladkor, dodamo cimet in premešamo. Ocvrte churros brizgančke povaljamo v sladkorju z dodanim cimetom.
Ocvrti churros brizgančki se odlično podajo h kavi ali čaju. Še posebej dobri so topli, vendar tudi mrzli so slastni.