Ocvrta gnezdeca
Print Friendly, PDF & Email

Ocvrta gnezdeca ali “funnel cake” so hrustljavi piškoti, ki poleg ne potrebujejo drugega kot skodelice dobre kave ali čaja. Prijetno teknejo po kosilu ali pa kar tako. Priprava sama je dokaj hitra in ni težavna. S sestavinami, ki jih zagotovo imamo doma. Poskusite! 🙂

Ocvrta gnezdeca – pripomočki:

  • metlica za stepanje ali električni mešalnik
  • PVC vrečka za živila

Ocvrta gnezdeca – sestavine:

Za cca. 60 gnezdec (odvisno od velikosti).

  • 300 ml mleka
  • 220 g mehke bele moke
  • 2 jajci
  • sčep soli
  • pol žličke cimeta
  • pol zavitka pecilnega praška

In še:

  • olje za cvrtje
  • sladkor v prahu za posip

Ocvrta gnezdeca – postopek

Najprej pripravimo srednje veliko posodo, v katero denemo vse sestavine, razen olja in sladkorja v prahu. Z metlico za stepanje vse skupaj dobro premešamo. Uporabimo lahko tudi električni mešalnik. Mešamo, dokler ne izginejo vse grudice. Dobili bomo maso, podobno masi za palačinke, le precej gostejšo.

Nato na štedilnik pristavimo manjšo ponev, v katero vlijemo olje za cvrtje. Olja naj bo vsaj 1,5 cm višine v ponvi. Med tem, ko se olje segreva, maso za gnezdeca, prelijemo v kuhinjsko vrečko za živila. Pomagamo si z drugo visoko in ožjo posodo, v katero namestimo vrečko, ki jo bomo tako lažje napolnili. Uporabimo polovico mase na enkrat.

Olje naj ima temperaturo okoli 170 – 180 °C. Če je ne moremo izmeriti, temperaturo štedilnika znižamo za cca. tretjino. Ko smo vrečko napolnili, jo dobro zavežemo in ji s škarjami odrežemo konico. Luknjica, naj ne bo večja od pol centimetra, ker se nam bo drugače masa prehitro vlivala iz vrečke.

Pričnemo s peko tako, da vrečko z maso primemo v roko in v vroče olje, rahlo izstiskamo spiralice, krogce ali “čačke”, poljubnih velikosti. Priporočam cca. 5-6 cm širine. Pomembno je le, da se masa malenkost prekriva, da se gnezdeca lepo držijo skupaj. Pustimo jih, da se cvrejo približno 1 minuto, nato jih s pomočjo lopatice, ali drugega pripomočka obrnemo in jih spečemo, ocvremo še na drugi strani. Pečemo jih do želene barve, do zlatorumene ali zlatorjave. Po želji in okusu.

Ko so gnezdeca pečena, jih odlagamo na papirnate brisačke, da le-te ujamejo odvečno olje.

Nato jih le še posipamo s sladkorjem v prahu in uživamo. Iz te mase bomo dobili cca 60 gnezdec, odvisno od tega, koliko bodo gnezdeca velika. Poleg se odlično poda tudi vloženo ali sveže sadje, kot tudi marmelada.

Nom nom in dober tek!

-Balubah 😉

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.5]

Dodaj odgovor