Božične zvezdice
Božične zvezdice, so zelo krhki in zelo dobri piškoti, ki bodo popestrili vsak, še tako turoben dan. Čudovito se podajo k čaju ali dobri kavi, posebej okoli prazničnih decembrskih dni. Poskusite! 😀
Božične zvezdice – pripomočki:
- kuhinjska pečica
- kuhinjska tehtnica
- skleda
- pekač
- kalup za piškote v obliki večje in manjše zvezdice
- papir za peko
- skledica
- žlička
- valjar
- nož
- cedilo
- kuhinjska vrečka
Božične zvezdice – sestavine:
Testo:
- 250 g moke
- 150 g masla
- 70 g sladkorja v prahu
- 120 g mletih orehov
Potrebovali bomo še:
- poljubno marmelado za polnilo (brez koščkov sadja)
- sladkor v prahu za posip
- rdečo barvo za živila (po želji)
Božične zvezdice – postopek:
V skledo denemo vse sestavine za testo in počasi vse skupaj, zgnetemo v gladko testo.
Skledo damo v hladilnik, za eno uro, da testo odleži. Po pretečenem času, ga vzamemo iz hladilnika. Odrežemo dva kosa papirja za peko in med njima testo razvaljamo na cca. 3 mm debeline. S kalupom za piškote, vrezujemo velike zvezdice.
Pečico prižgemo in jo nastavimo na 180 °C. Pekač pa obložimo s papirjem za peko. Testo je zelo krhko, zato previdnost ne bo odveč. Z nožem si pomagamo in najprej odstranimo nekaj testa okoli zvezdic, ter nato na rahlo z nožem privzdignemo vsako zvezdico posebej in jo položimo na pekač.
Zvezdice preštejemo in ko so že na pekaču, polovici zvezdic izrežemo luknje, s kalupom za piškote v obliki manjše zvezdice. Pazimo, da imamo isto število zvezdic z luknjicami in tistih brez luknjic.
Z nožem s konico, nato odstranimo sredino, ki smo jo izrezali.
Pekač potisnemo v pečico in zvezdice pečemo 10 minut, pri 180 °C. Ko so pečene, so zelo krhke, zato jih pustimo na pekaču vsaj 5 minut, da se ohladijo in nekoliko zatrdijo. Nato jih previdno in počasi vzamemo s pekača.
Z ostankom testa, postopek ponavljamo, dokler nam ga ne zmanjka. Zvezdice z luknjicami zložimo na padenj ali pekač, in jih potresemo s sladkorjem v prahu, da postanejo čisto bele.
V skledico denemo približno 2 žlici marmelade, ki jo dobro premešamo z žličko, da postane gladka. Če želite, da so vaše zvezdice v sredini živo rdeče, v marmelado dodajte rdečo barvo za živila in dobro premešajte.
Marmelado napolnimo v kuhinjsko vrečko, ki ji odrežemo konico. Na polno zvezdico, torej tisto brez luknjice, nabrizgamo nekaj marmelade, cca. za polovico žličke, ter nato čezenj položimo zvezdico z luknjico.
Zvezdice zlagamo nazaj na pekač ali pladenj.
Nom nom in dober tek! 😉
-Balubah