Nebeška kokosova torta
Nebeška kokosova torta je sladica, ki se je ne morem nasititi. Zaželim si je vsako leto za rojstni dan, za ostale praznike, pa še kar tako vmes, saj združuje dve moji najljubši stvari: čokolado in kokos. Tako je navdušila tudi moje prijatelje, da me redno kličejo, ko ‘jim pade cuker’, kdaj lahko pridejo na obisk. Najboljše pri vsem je pa to, da je zelo enostavna za pripravo in tako rahla, da bo vsak z užitkom pojedel kos tudi po zelo obilnem kosilu.
Pripomočki za nebeško kokosovo torto
- navadna pečica
- model za torto (23 cm premer)
Sestavine za nebeško kokosovo torto
- 6 jajc
- 85 g kokosovega sladkorja
- 200 g kokosove moke
- 200 g jedilne čokolade
- 0,5 L smetane za stepanje
Priprava nebeške kokosove torte
Pečico segrejte na 190 °C, klasično.
Ločite rumenjake od beljakov. Rumenjake shranite za kasneje.
Beljake zmešajte v trd sneg. Pazite, da kokosovega sladkorja ne dodate takoj na začetku, ampak po kakšni minuti miksanja. Ne skrbite, da beljak izgleda bolj rjavkast, to je zaradi kokosovega sladkorja. Če bi vas to motilo, lahko kokosov sladkor zamenjate z navadnim sladkorjem.
Ko se naredi sneg, na roke rahlo vmešajte skoraj vso kokosovo moko (eno jušno žlico shranite za kasneje). Bodite nežni, da sneg ne pade.
Mešanico vlijte v pekač za torto.
Pecite 25-30 minut, da masa na vrhu potemni. Vzemite iz pečice ter pustite v modelu, da se rahlo ohladi.
V tem času nad paro stopite čokolado.
Počasi dodajte rumenjake in mešajte, dokler vse skupaj malo ne zakrkne. Odstavite čokolado s štedilnika.
Stepite sladko smetano.
Čokolado dodajte stepeni smetani in fino mešajte na roke, da se res vmeša.
Maso nato prelijte preko kokosovega biskvita v modelu in jo enakomerno porazdelite.
Torto postavite v hladilnik za več ur, da se strdi, najbolje kar čez noč.
In ne pozabite polizati posode. To je moj najljubši del! 😉
Ko vzamete strjeno torto iz hladilnika. jo vzemite iz modela in po vrhu potresite s kokosovo moko, ki ste jo shranili.
Privoščite si velik kos, saj vam polagam na srce, da če bo premajhen, boste želeli repete. Nebeška kokosova torta bo v hladilniku počakala nekaj dni, ni pa ravno primerna za zamrzovanje. No, ampak dvomim, da vam je bo kaj ostalo tako dolgo. Evo, grem hitro po še en kos.