Mini piškoti zamaški
Print Friendly, PDF & Email

Mini piškoti zamaški so zelo okusni mini piškotki, ki se preprosto stopijo v ustih. Najbrž ste se vprašali od kje ime? Mini, ker so zares mini in primerni za grižljaj, zamaški pa, ker jih povsem enostavno izrežemo z zamaškom steklenice. 😉 V zaprti škatli za piškote jih lahko hranimo tudi do 3 tedne. Kljub temu bodo mini piškoti zamaški dober posladek ob skodelici čaja, kave ali mleka. Po tem receptu bomo naredili približno 500 g slastnih mini piškotov.

Pripomočki za mini piškote zamaške:

  • valjar
  • pekač velikost vaše pečice
  • zamašek steklenice (lahko je plastični ali kovinski), seveda lahko tudi drugačen modelčke za izrezovanje piškotov.

Sestavine za mini piškote zamaške

Za okoli 500 g piškotov:

  • 250 g margarine
  • 300 g bele gladke moke tip 500 +nekaj moke za potrositi med valjanje in oblikovanjem testa
  • 2 žlici sladkorja v prahu
  • 3 rumenjaki
  • 1 vanilljev sladkor
  • 80 g šipkove marmelade (naj bo trda)

Za posip:

  • 100 g sladkorja v prahu

Kako pripravimo mini piškote zamaške

V posodo damo  margarino, 3 rumenjake (kako porabiti beljake si preberite tu), 2 žlici sladkorja v prahu in 1 vaniljev sladkor. Vse sestavine dobro premešamo.

Dodamo še 300 g moke in zgnetemo testo.

Med gnetenjem in obdelavo po potrebi testo in delovno površino potrosimo z moko, zaradi lažjega oblikovanja in izdelave mini piškotov. Ko je testo pripravljeno, ga postavimo v hladilnik za približno 20 minut.

Med tem časom pripravimo pekač, ki smo ga obložili papirjem za peko in pomokamo delovno površino. Ko čas poteče, vzamemo testo iz hladilnika in ga s pomočjo valjarja razvajamo na debelino približno 3 mm.

Sedaj vzamemo zamašek in z njim iz testa izrežemo drobne kroge.

Izrezane kroge, ki smo jih naredili, previdno preložimo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Pri dvigovanju si lahko pomagamo z noževo konico, s katero nežno privzdignemo izrezano testo, tako, da izrezan krog obdrži lepo okroglo obliko in se ne upogne ali zvije.

Ko pekač napolnimo z narejenimi mini piškotki, ga postavimo v pečico, segreto na 180 °C (brez ventilacije) za 12 minut. Preostalo testo, ponovno združimo razvaljamo in postopek ponovimo. To delamo vse dokler nam ne bo zmanjkalo testa. Pri pečenju potrebi prilagodimo čas pečenja in temperaturo svoji pečici.

Pečene zamaške vzamemo iz pečice in pustimo, da se malo ohladijo, nato pa vzamemo marmelado in zamašek z notranje strani namažemo z malo marmelade.

Vzamemo drugi piškot in ga preprosto zlepimo na tistega, ki smo ga namazali z marmelado.

Tako zlepljene in še vroče, oziroma tople mini piškote povaljamo v sladkor v prahu ter jih damo v posodo za shranjevanje piškotov.

Slastni mini piškoti zamaški so pripravljeni. Hranimo jih v zaprti škatli na sobni temperaturi.

Dober tek :).

Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

Dodaj odgovor