Metrsko pecivo
Metrsko pecivo s svojim izgledom pritegne marsikateri pogled in željo, da posežemo po njem. Čeprav se nam priprava mogoče ne zdi enostavna, pri peki le tega, ugotovimo ravno nasprotno. Najboljše je, da ga pripravljenega pustimo nekaj časa počivati, da se krema vpije v biskvit, ki tako postane mehak in sočen.
Metrsko pecivo – pripomočki
- tehtnica
- mešalnik
- velika jušna žlica
- dva ozka pekača (10 cm x 32 cm)
- pečica
- kozica
Metrsko pecivo – sestavine
Za svetel biskvit
- 3 jajca
- 15 dag kristalnega sladkorja
- 22 dag mehke moke
- 1/2 zavojčka pecilnega praška
- 0,7 dl rastlinskega olja
- 0,7 dl gazirane vode
- maščoba in moka za premaz pekača
Za temen biskvit
- 3 jajca
- 15 dag kristalnega sladkorja
- 20 dag mehke moke
- 2 žlici kakava
- 1/2 zavojčka pecilnega praška
- 0,7 dl rastlinskega olja
- 0,7 dl gazirane vode
- 1 žlica mlačne vode
- maščoba in moka za premaz pekača
Krema
Naredimo pudingovo kremo ali pa naredimo kremo po svojem izboru, lahko uporabimo tudi marmelado.
Za vlaženje
- 2 dl sadnega soka
- rum (po želji)
Preliv
- 200 g temne čokolade za kuhanje
- 100 g masla
Metrsko pecivo – postopek
Iz vseh sestavin za biskvit vmešamo najprej svetlega in potem še temnega.
Masi ločeno, vsako posebej vlijemo v svoj namaščen in pomokan pekač.
Spečemo v vnaprej ogreti pečici na 180 stopinj Celzija (klasična peka). Pečemo približno 23 minut.
Biskvita pustimo, da se malo ohladita, nato ju navlažimo in razrežemo na rezine, ki naj bodo širine od 1 cm do 1,5 cm.
V pekač, v katerem smo pekli biskvit, izmenično polagamo svetlo in temno rezino biskvita, premazano s kremo ali marmelado.
Ko je pecivo sestavljeno, nam manjka samo še preliv.
Za preliv v kozici na rahlem ognju stopimo čokolado in dodamo maslo ter mešamo, da dobimo gladko homogeno maso. Po zloženem pecivu prelijemo preliv in pecivo postavimo na hladno, da se ohladi.
Ko je pecivo dobro ohlajeno (najboljše je naslednji dan), ga režemo (poševno) tako, da se na rezini vidijo plasti temnega in svetlega biskvita.
Tako, čas je, da se prepustimo sladki pregrehi. Prijetno sladkanje.