Metrsko pecivo
Print Friendly, PDF & Email

Metrsko pecivo s svojim izgledom pritegne marsikateri pogled in željo, da posežemo po njem. Čeprav se nam priprava mogoče ne zdi enostavna, pri peki le tega, ugotovimo ravno nasprotno. Najboljše je, da ga pripravljenega pustimo nekaj časa počivati, da se krema vpije  v biskvit, ki tako postane mehak in sočen.

metrsko pecivo

Metrsko pecivo – pripomočki

  • tehtnica
  • mešalnik
  • velika jušna žlica
  • dva ozka pekača (10 cm x 32 cm)
  • pečica
  • kozica

Metrsko pecivo – sestavine

Za svetel biskvit

  • 3 jajca
  • 15 dag kristalnega sladkorja
  • 22 dag mehke moke
  • 1/2 zavojčka pecilnega praška
  • 0,7 dl rastlinskega olja
  • 0,7 dl gazirane vode
  • maščoba in moka za premaz pekača

Za temen biskvit

  • 3 jajca
  • 15 dag kristalnega sladkorja
  • 20 dag mehke moke
  • 2  žlici kakava
  • 1/2 zavojčka pecilnega praška
  • 0,7 dl rastlinskega olja
  • 0,7 dl gazirane vode
  • 1 žlica mlačne vode
  • maščoba in moka za premaz pekača

Krema

Naredimo pudingovo kremo ali pa naredimo kremo po svojem izboru, lahko uporabimo tudi marmelado.

Za vlaženje

  • 2 dl sadnega soka
  • rum (po želji)

Preliv

  • 200 g temne čokolade za kuhanje
  • 100 g masla

Metrsko pecivo – postopek

Iz vseh sestavin za biskvit vmešamo najprej svetlega in potem še temnega.

metrsko pecivo

metrsko pecivo

Masi ločeno, vsako  posebej vlijemo v svoj namaščen in pomokan pekač.

metrsko pecivo

Spečemo v vnaprej ogreti pečici na 180 stopinj Celzija (klasična peka). Pečemo približno 23 minut.

metrsko pecivo

Biskvita pustimo, da se malo ohladita, nato ju navlažimo in razrežemo na rezine, ki naj bodo širine od 1 cm do 1,5 cm.

maščoba in moka za premaz pekača

V pekač, v katerem smo pekli biskvit, izmenično polagamo svetlo in temno rezino biskvita, premazano s kremo ali marmelado.

Ko je pecivo sestavljeno, nam manjka samo še preliv.

metrsko pecivoZa preliv v kozici na rahlem ognju stopimo čokolado in dodamo maslo ter mešamo, da dobimo gladko homogeno maso. Po zloženem pecivu prelijemo preliv in pecivo  postavimo na hladno, da se ohladi.

metrsko pecivo

Ko je pecivo dobro ohlajeno (najboljše je naslednji dan), ga režemo (poševno) tako, da se na rezini vidijo plasti temnega in svetlega biskvita.

metrsko pecivo

Tako, čas je, da se prepustimo sladki pregrehi. Prijetno sladkanje.

Ocena:
Skupaj: 50 Povprečno: 4.4]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor