Mehki medenjaki brez jajc
Medenjaki so simbol božičnega peciva in ne mine božična peka brez peke medenjakov. Mehki medenjaki brez jajc, so kot že samo ime pove, pripravljeni brez jajc in tako primerni za vse alergike na jajca.
Pripomočki za pripravo mehkih medenjakov brez jajc:
- posoda za mešanje
- pekač v velikosti pečice
- posoda za topljenje masla
- prozorna folija za živila
- peki papir
Sestavine za pripravo mehkih medenjakov brez jajc:
- 250 g gladke moke (lahko uporabite tudi polnozrnato ali pirino)
- 100 g medu
- 1 žlička sode bikarbone
- ščep soli
- 1 vanili sladkor
- 75 g rjavega sladkorja
- 1/2 žličke mletih klinčkov
- 1 žlička mletega cimeta
- 1/4 žličke mletega muškatnega oreščka
- 1/2 žličke mletega suhega ingverja
- 75 g stopljenega masla
- 4 žlice sladke smetane
Postopek priprave mehkih medenjakov brez jajc:
Vse sestavine damo v posodo za mešanje in dobro premešamo.
Zavijemo v folijo za živila in damo počivati v hladilnik za pol ure.
Nato oblikujemo kroglice v velikosti manjšega oreha in pečemo v klasični pečici ogreti na 180°C približno 10 minut, toliko da postanejo lepo zlato-rjavi.
Mehki medenjaki brez jajc odlično teknejo ob skodelici čaja, kuhanega vina ali pa kar sami.
Prijetno sladkanje.