Mehki in puhasti kvašeni rogljički
Print Friendly, PDF & Email

Ni lepšega občutka, ko zagrizeš v mehak rogljiček, puhast kot oblak in se kar stopi v ustih. Njegova priprava ne zahteva posebnega znanja, tudi sestavine so povsem vsakdanje. Najboljši so pečeni še isti dan in po možnosti še malo mlačni. Vendar ni nobene bojazni, da bi ostali, ker ročice bodo kar same segale po njih. Polni se jih lahko z različnimi nadevi. Tokrat sem za polnilo izbrala pistacijevo kremo.

Mehki in puhasti kvašeni rogljički

 

Mehki in puhasti kvašeni rogljički – pripomočki:

  • posoda za mešanje testa
  • pekač pečice

Mehki in puhasti kvašeni rogljički – sestavine:

Sestavine zadoščajo za 12 rogljičkov (pekač pečice)

  • 500 g namenske moke tip 500
  • 7 g suhi kvas (ali pol kocke svežega kvasa)
  • 7 g pecilni prašek
  • 3 g soli
  • 20 g sladkorja
  • 350 ml mlačnega mleka
  • 100 ml olja

In še:

  • malo mleka za premaz rogljičkov

Nadev:

  • cca. 150 g pistacijevega namaza

Opomba: nadev se lahko izbere poljubno: marmelada, čokolada, orehi …

Mehki in puhasti kvašeni rogljički – postopek:

Najprej v malo mlačnega mleka namočimo suhi kvas, da se prebudi. Če bomo uporabili sveži kvas, najprej naredimo kvasec. Ko se je kvas aktiviral, združimo vse zgoraj navedene sestavine in zgnetemo v gladko, svilnato testo. Če gnetemo na robota, gnetemo cca. 8 minut, pri ročnem gnetenju, se čas gnetenja skoraj podvoji. Posodo s testom pokrijemo in pustimo, da naraste, podvoji volumen. Čas vzhajanja je 45 do 60 minut.

Mehki in puhasti kvašeni rogljički

Vzhajano testo prekucnemo na delovni pult in ga razdelimo na 12 enakih kupčkov. Vsak kupček naj tehta 75 g.

Mehki in puhasti kvašeni rogljički

Kupček testa vzamemo v roko, ga položimo na pult in ga s pritiski prstov sploščimo, nato ga še malo povaljajmo z valjarjem. Testa ali pulta ni potrebno dodatno mokati, ker je testo izredno kvalitetno in se ne bo lepilo rok ali pulta. Na spodnji rob testa položimo žličko pistacijevega namaza oz. poljubnega nadeva. Na zgornjem robu testa z nožem zarežemo trakove, dolge skoraj do polovice testa. Pazimo, da trakove ne režemo do konca zgornjega testa, to je pomembo, da kasenje pri zavijanju rogljiček lepše skupaj drži.

Mehki in puhasti kvašeni rogljički

Zavijanje rogljička pričnemo od spodaj (pri nadevu) navzgor proti zarezam. Oblikujemo tako, da je konec zavijanja spodaj. Nato rogljiček z obeh strani upognemo, da dobi dejansko podobo rogljiča.

Mehki in puhasti kvašeni rogljički

 

Rogljičke namestimo v pekač, katerega smo predhodno obložili s peki papirjem ali silikonsko podlogo. Med njimi naj bo nekaj razmaka, ker bodo še narastli. Pekač z rogljički pokrijemo s krpo in jih pustimo ponovno vzhajati 45 minut.

Mehki in puhasti kvašeni rogljički

Rogljičke pečemo v predhodno ogreti pečici na 210 stopinj Celzija, klasične peke, sredinsko rešeto. Čas pečenja je 25 minut, da dobijo lepo zlato barvo oziroma odvisno od pečice. Pred pečenjem jih s pomočjo čopiča premažemo z mlekom.

Mehki in puhasti kvašeni rogljički

Pečene rogljičke lahko ponudimo takoj, ko se ohladijo ali še rahlo mlačne. Če želimo, lahko rogljičke posipamo še s sladkorjem v prahu, ni pa obvezno.

Prijetno sladkanje z mehkimi in puhastimi kvašenemi rogljički!

Mehki in puhasti kvašeni rogljički

Mehki in puhasti kvašeni rogljički

Dodaj odgovor