Mehki buhteljni s slivami
Tokrat sem spekla buhteljne, katere sem polnila kar s svežimi slivami. So mehki in vam bodo zagotovo teknili. Za buhtelje sem namesto kvasa uporabila vinski kamen ter rastlinski napitek. Lahko pa uporabite tudi navadno mleko. Prav tako so pripravljeni brez jajc.
Buhteljne ponudite zraven kave, odlično bodo teknili.
Pripomočki za buhteljne s slivami
- pekač velikosti 24×16 cm ali manjši
- mešalnik za nastavkom za testo
Sestavine za buhteljne s slivami
Za cca. 9 buhteljnov
- 200 g pirine bele moke
- 100 ml toplega rastlinskega napitka (jaz sem uporabila ovsen napitek)
- 1 žlička vinskega kamna
- 5 žlic olivnega olja
- 1 žlica brezovega sladkorja
- 1/2 žličke mletega cimeta
Za nadev:
- 9 sliv
- 1 žlička brezovega sladkorja
- 1/2 žličke mletega cimeta
In še olivno olje za pekač.
Kako naredim buhteljne s slivami
V posodo najprej stresem moko, vinski kamen, cimet ter sladkor. Nato dodam olivno olje in topel rastlinski napitek. Vse sestavine zmešam z mešalnikom z nastavkom za testo.
Testo dam za pol ure počivat v ugasnjeno pečico, ki sem jo predhodno segrela na 50 °C.
Medtem pripravim slive, ki jih umijem in izkoščičim. Posujem jih s cimetom in brezovim sladkorjem.
V pekač nalijem malo olja in ga namastim.
Testo razdelim na 9 približno enako velikih kosov (narežem jih z nožkom za testo) in jih med dlanmi sploščim, na vsak del testa dam 1 razkoščičeno slivo. Testo stisnem skupaj ob robovih, da jih zaprem in oblikujem buhtelj. Oblikovane buhteljne polagam enega poleg drugega v pekač.
Buhteljne pečem v ventilacijski pečici na 160 °C, pol ure.
Odlične mehke buhteljne lahko ponudite zraven kavice.
Dober tek!