Medeni božični piškoti
Print Friendly, PDF & Email

Za praznike ali kar tako pripravimo enostavne, a zelo okusne, sladke, medene piškote z začimbami. Testo lahko počiva tudi do drugega dne, pri pripravi pa naj nam le pomagajo tudi otroci.

Medeni božični piškoti

Pripomočki za medene božične piškote

  • čim večji pekač
  • papir za peko
  • valjar
  • električni mešalnik

Sestavine za medene božične piškote

Za 3 velike pekače piškotov:

  • 70 g zmehčanega ali stopljenega masla
  • 160 g mletega sladkorja
  • 70 g medu
  • 2 jajci velikosti L
  • 400 g bele pšenične moke tip 400
  • 1/4 žličke pecilnega praška
  • 1 ščep soli
  • 1/4 žličke cimeta v prahu
  • 1/4 žličke klinčkov v prahu
  • 1/4 žličke pimenta v prahu
  • za noževo konico naribanega muškatnega oreščka

Postopek za medene božične piškote

Za te piškote najprej stopimo maslo ali ga prej pustimo na sobni temperaturi. Damo ga v večjo skledo in mu dosujemo 160 g sladkorja v prahu. Dobro premešamo z električnim mešalnikom z nastavkom za stepanje.

Medeni božični piškoti

Postopno dodamo še 2 jajci in 70 g medu ter ponovno premešamo.

Medeni božični piškoti

V drugi skledi natehtamo 400 g moke, 1/4 žličke pecilnega praška, 1 ščep soli, 1/4 žličke cimeta v prahu, 1/4 žličke klinčkov v prahu, 1/4 žličke pimenta v prahu in za noževo konico naribanega muškatnega oreščka. Vse sestavine premešamo z žlico.

Medeni božični piškoti

Suhe sestavine po žlicah dodajamo v prvo skledo in mešamo z nastavkom za mešanje.

Medeni božični piškoti

Dobimo testo, ki naj vsaj pol ure počiva v hladilniku (pokrijemo ga s kuhinjsko krpo), lahko pa tudi do naslednjega dne. Pri tem pazimo, da se ne izsuši – zavijemo ga v peki papir in zapremo v posodo s pokrovom. Nato se lotimo oblikovanja piškotov. Klasično pečico ogrejemo na 165 °C. Kos testa položimo med dva lista papirja za peko in ga razvaljamo na 4 mm debelo.

Medeni božični piškoti

S poljubnimi modelčki za piškote izrežemo različne oblike.

Medeni božični piškoti

Polagamo jih na pekač, obložem s papirjem za peko. Preostanek testa ponovno zvaljamo in tako nadaljujemo, dokler ne porabimo vsega testa.

Medeni božični piškoti

Piškote pečemo približno 8 minut oz. dokler niso po robovih lepo zlatorjavo zapečeni. Točen čas in temperaturo peke prilagodimo svoji pečici.

Medeni božični piškoti

Piškote poberemo s pekača in nanj položimo nove. Pečene in ohlajene piškote hranimo v škatli za piškote. Kmalu postanejo precej trdi in hrustljavi ter zelo okusni.

Medeni božični piškoti

Lahko se posladkate tudi s temi piškoti:

Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor