Medeni božični piškoti
Za praznike ali kar tako pripravimo enostavne, a zelo okusne, sladke, medene piškote z začimbami. Testo lahko počiva tudi do drugega dne, pri pripravi pa naj nam le pomagajo tudi otroci.
Pripomočki za medene božične piškote
- čim večji pekač
- papir za peko
- valjar
- električni mešalnik
Sestavine za medene božične piškote
Za 3 velike pekače piškotov:
- 70 g zmehčanega ali stopljenega masla
- 160 g mletega sladkorja
- 70 g medu
- 2 jajci velikosti L
- 400 g bele pšenične moke tip 400
- 1/4 žličke pecilnega praška
- 1 ščep soli
- 1/4 žličke cimeta v prahu
- 1/4 žličke klinčkov v prahu
- 1/4 žličke pimenta v prahu
- za noževo konico naribanega muškatnega oreščka
Postopek za medene božične piškote
Za te piškote najprej stopimo maslo ali ga prej pustimo na sobni temperaturi. Damo ga v večjo skledo in mu dosujemo 160 g sladkorja v prahu. Dobro premešamo z električnim mešalnikom z nastavkom za stepanje.
Postopno dodamo še 2 jajci in 70 g medu ter ponovno premešamo.
V drugi skledi natehtamo 400 g moke, 1/4 žličke pecilnega praška, 1 ščep soli, 1/4 žličke cimeta v prahu, 1/4 žličke klinčkov v prahu, 1/4 žličke pimenta v prahu in za noževo konico naribanega muškatnega oreščka. Vse sestavine premešamo z žlico.
Suhe sestavine po žlicah dodajamo v prvo skledo in mešamo z nastavkom za mešanje.
Dobimo testo, ki naj vsaj pol ure počiva v hladilniku (pokrijemo ga s kuhinjsko krpo), lahko pa tudi do naslednjega dne. Pri tem pazimo, da se ne izsuši – zavijemo ga v peki papir in zapremo v posodo s pokrovom. Nato se lotimo oblikovanja piškotov. Klasično pečico ogrejemo na 165 °C. Kos testa položimo med dva lista papirja za peko in ga razvaljamo na 4 mm debelo.
S poljubnimi modelčki za piškote izrežemo različne oblike.
Polagamo jih na pekač, obložem s papirjem za peko. Preostanek testa ponovno zvaljamo in tako nadaljujemo, dokler ne porabimo vsega testa.
Piškote pečemo približno 8 minut oz. dokler niso po robovih lepo zlatorjavo zapečeni. Točen čas in temperaturo peke prilagodimo svoji pečici.
Piškote poberemo s pekača in nanj položimo nove. Pečene in ohlajene piškote hranimo v škatli za piškote. Kmalu postanejo precej trdi in hrustljavi ter zelo okusni.
Lahko se posladkate tudi s temi piškoti:
- Krhki limonini piškoti.
- Čičerikini piškoti s čokolado.
- Čokoladni piškoti s soljo in mandlji.
- Borovničevi piškoti z belo čokolado.
- Bučni piškoti z mandlji.
- Polnozrnati piškoti z oreščki in začimbami.
- Kukiji s koščki čokolade.