Kukiji s koščki čokolade
Print Friendly, PDF & Email

Kukiji s koščki čokolade so posebno dobri hrustljavi piškoti, ki pa se v ustih kar stopijo. Prvič sem jih jedla v Kanadi, kjer sem potem prosila tudi za recept. Priprava je res zelo enostavna, dobro pa je, da ne pozabimo par ur prej ali še bolje en večer pred pripravo dati masla iz hladilnika, saj mora biti zmehčano.

V originalnem receptu, ki sem ga dobila, je kar velika količina sladkorja, ki pa sem jo sama malo zmanjšala. Piškoti so še vedno odlični. Namesto čokoladnih kapljic sama raje izberem navadno mlečno čokolado, ki jo narežem na koščke. Všeč mi je, da je kje kakšen manjši in v drugem grižljaju kakšen večji košček čokolade.

Kukiji s koščki čokolade

Pripomočki za kukije s koščki čokolade:

  • 2 čimvečja pekača in ustrezno velika kosa papirja za peko

Sestavine za kukije s koščki čokolade:

Za okoli 45 piškotov:

  • 250 g masla (naj bo zmehčano!)
  • 300 g belega sladkorja
  • 50 g rjavega sladkorja
  • 2 jajci
  • 1 žlička vanilije v prahu
  • 300 g bele pšenične moke (tip 500)
  • 1/2 žličke pecilnega praška
  • 1/2 žličke soli
  • (vsaj) 200 g navadne mlečne čokolade ali čokoladnih kapljic

Postopek za kukije s koščki čokolade:

Priprave teh pregrešnih in pregrešno dobrih piškotov se lotimo tako, da že večer prej damo maslo iz hladilnika, saj mora biti mehko. Damo ga v skledo in mu dodamo 300 g belega in 50 g rjavega sladkorja. Vklopimo tudi pečico. Kukije bomo pekli na 170 °C v klasični pečici.

kukiji s koščki čokolade

Sestavine dobro premešamo z električnim mešalnikom, nato dodamo dve jajci. Rumenjaka in beljaka ni potrebno ločevati ali predhodno stepati. Spet dobro zmešamo s pomočjo mešalnika.

kukiji s koščki čokolade

V drugo skledo natehtamo 300 g moke in ji dodamo 1/2 žličke pecilnega praška, 1/2 žličke soli in 1 žličko vanilije v prahu. Premešamo z žlico.

Kukiji s koščki čokolade

Mešanico suhih sestavin postopno dodajamo v skledo z maslom, sladkorjem in jajci. Še vedno mešamo z mešalnikom, a tokrat na nižji hitrosti. Tako že nastaja testo za kukije s koščki čokolade.

Kukiji s koščki čokolade

Ko vse suhe sestavine vmešamo in dobimo testo, narežemo še čokolado. Režemo jih na približno pol centimetra velike koščke. Nič hudega, če koščki niso enako veliki – tako je še celo bolje. Lahko pa uporabimo tudi čokoladne kapljice.

Kukiji s koščki čokolade

Koščke čokolade vmešamo v testo za kukije. Zdaj ne mešamo več z mešalnikom, ampak z žlico nežno vmešamo čokolado v maso za te okusne piškotke.

Kukiji s koščki čokolade

Pripravimo si 2 čimvečja pekača. Nanju položimo list papirja za peko. Z žlico zajamemo približno za oreh veliko mase in si z drugo žlico ali žličko pomagamo, da maso prestavimo na pekač. Upoštevati moramo, da se masa precej razleze, zato se kukiji radi dotaknejo drug drugega, če kupčke testa razporedimo preveč na gosto. Raje jih specimo manj naenkrat.

Kukiji s koščki čokolade

Pekač s kukiji potisnemo v pečico in jih pečemo približno 10 minut. Bodimo pozorni in opazujmo: dobiti želimo okrogle ploščate piškote, ki so nežne rjavkastozlate barve.
Medtem ko se eni kukiji pečejo, na drugi pekač nadevamo drugo rundo. Ko so kukiji s košči čokolade pečeni, pekač vzamemo iz pečice, vanjo pa damo drugi pekač z že pripravljenimi kukiji.
S pekača jih pobiramo s pomočjo lopatke. Kukiji so v tem trenutku še zelo mehki in krhki, zato jih na ravno podlago (desko, krožnik, pladenj …) zlagamo previdno.

Kukiji s koščki čokolade

Pustimo jih, da se ohladijo in tako postanejo tudi trdni. Zložimo jih v kovinsko škatlo za piškote, v kateri jih lahko hranimo tudi do 2 tedna.

Kukiji s koščki čokolade

Naj vam teknejo!

Ljubitelji čokolade poskusite tudi:

Lahko pa si pripravite tudi svojo čokolado.

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. O naših dogodivščinah pišem blog Kuhartnica, kjer zapisujem ustvarjalne podvige s svojo malčico, izzive materinstva, pišem recepte za jedi, ki bodo nahranile želodčke vse družine, in objavljam svoje avtorske pobarvanke za mamice - da si končno vzamejo tistih 5 minutk zase! :)

Dodaj odgovor