Krhki limonini piškoti s polnilom
Če smo sladkosnedi, a nam poleg sladkega okusa zelo paše tudi malo kiselkastega, so krhki limonini piškoti s polnilom odlična izbira. So ravno prav sladki in malenkost kisli, kar uravnoteži okus. Če imamo modelček za piškote v obliki limone, uporabimo tega in naredimo prave male limonice, sicer pa izberemo poljubno obliko. Za lepo rumeno barvo v testo dodamo malo kurkume, na koncu pa jih napolnimo s polnilom iz bele čokolade in limone, ki je zelo nežnega okusa.
Pripomočki za krhke limonine piškote s polnilom
- ribežen
- papir za peko
- čimvečji pekač
- modelček za piškote v obliki limone (ali druge poljubne oblike)
Sestavine za krhke limonine piškote s polnilom
Za testo:
- 75 g zmehčanega masla
- 75 g kokosovega olja
- 80 g sladkorja
- limonina lupinica 1 bio limone
- 180 g moke
- 120 g mletih mandljev
- 1 vrečka (10 g) pecilnega praška
- 1/4 žličke kurkume
Za polnilo iz bele čokolade:
- 120 g bele čokolade
- 60 g sladke smetane
- limonina lupinica 1 bio limone
Postopek za krhke limonine piškote s polnilom
Za limonine piškote najprej naribamo limonino lupinico. Najlažje gre, če čez ribežen položimo trak papirja za peko in ribamo čezenj. Nekajkrat moramo potegniti čez, da lahko sploh začnemo učinkovito ribati, kasneje pa je povsem preprosto odstraniti naribano lupinico z ribežna, saj papir za peko položimo na pult in jo z nožem samo postrgamo s papirja.
Začnemo s pripravo polnila: 120 g bele čokolade sesekljamo in jo stresemo v tako posodo, v kateri bomo kremo kasneje lahko stepli z mešalnikom. Dodamo tudi limonino lupinico ene bio limone.
V kozici segrejemo 60 g sladke smetane in jo prelijemo čez nasekljano čokolado. Pustimo stati eno minutko in premešamo z žlico, da dobimo lepo, svilnato kremo. Ohlajeno postavimo v hladilnik za vsaj 2 uri.
Za pripravo testa v posodo damo 75 g zmehčanega masla, 75 g stopljenega kokosovega olja, 80 g sladkorja in naribano lupinico ene limone. Premešamo z mešalnikom.
Dodamo še 180 g moke, 120 g mletih mandljev, 1/4 žličke kurkume in 1 vrečko pecilnega praška. Ponovno premešamo z mešalnikom.
Iz sestavin dobimo testo, ki ga oblikujemo v disk in ga položimo na list papirja za peko, v katerega ga zavijemo in postavimo v hladilnik za vsaj eno uro.
Klasično pečico vklopimo na 170 °C. Od ohlajenega testa nato odrežemo en del in ga razvaljamo na 4 mm debelo. Najlažje gre, če testo valjamo med dvema listoma papirja za peko.
Z modelčkom izrežemo poljubne oblike, ki jih s pomočjo noža prestavimo na čimvečji pekač, obložen s papirjem za peko.
Limonine piškote pečemo približno 8 minut, odvisno od pečice. Postati morajo nežno zlato zapečeni. Spremljamo in točen čas in temperaturo peke prilagodimo svoji pečici. Po opisanem postopku spečemo še piškote iz preostanka testa.
Pečene piškote zlagamo na mrežico ali desko, da se ohladijo.
Ohlajene piškote nadevamo s kremo iz bele čokolade: ohlajeno kremo najprej stepemo z mešalnikom, nato pa jo nadevamo v dresirno vrečko s čim ožjo konico. Če je nimamo, kremo nadevamo v vrečko za živila, ki ji odrežemo vogal. Z limoninim polnilom namažemo spodnjo stran piškota, nanjo pa pritisnemo drug piškot, tako da sta spodnji strani skupaj.
Napolnimo vse piškote in začnemo s sladkanjem. Dober tek!
Pripravite še te piškote: