Malinovi eklerji
Print Friendly, PDF & Email

Malinovi eklerji so slastna poslastica iz paljenega testa. Priprava eklerjev zahteva nekaj spretnosti, vendar ko jih enkrat osvojite, jih je res užitek peči. Eklerji imajo lahko najrazličnejša polnila in prelive, tokrat sem za oboje izbrala kar ganaš iz bele čokolade in maline. Preverite recept v nadaljevanju …

malinovi eklerji

Pripomočki – malinovi eklerji:

 • dresirna vrečka
 • okrogel nastavek za brizganje srednje velikosti
 • mali nastavek za polnjenje eklerjev (lahko okrogel ali zvezdast – najboljše pa tak z dolgo konico – kot na primer za filanje marmelade v krofe)
 • palični mešalnik
 • peki papir ali silikonske podlage za peko

Sestavine – malinovi eklerji:

Paljeno testo:

 • 120 g vode
 • 120 g mleka
 • 110 g masla
 • 130 g bele pšenične moke
 • ščep soli
 • 10 g vanilijevega sladkorja
 • 3 jajca (L)

Malinov ganaš:

 • 240 g bele čokolade
 • 80 g sladke smetane
 • 150 g malinovega pireja (pripravimo iz 160 g zmrznjenih ali svežih malin)

Dekoracija:

 • bela čokolada (po želji)
 • beli čokoladni krispiji (po želji)
 • sveže ali liofilizirane maline (po želji)
 • zlati lističi (po želji)

Postopek – malinovi eklerji:

Najprej pripravimo paljeno testo za eklerje. V kozici oz. večjem loncu zavremo vodo, sol in mleko. Dodamo tudi sladkor in maslo, da se raztopi.

Posebej stehtamo moko in jo dodamo v vrelo mešanico. S kuhalnico mešamo, da dobimo cmok. Lonec odstavimo z ognja, da se nastali cmok nekoliko ohladi.

V drugi posodi razžvrkljamo jajca in jih nato postopoma vmešamo v cmok ter mešamo, da ponovno dobimo gladko maso. Maso nadevamo v dresirno vrečko in jo z okroglim nastavkom (lahko je tudi zvezdast) nabrizgamo na pekač s peki papirjem. Brizgamo manjše trakove, saj ti v pečici kar precej narastejo – prav zaradi tega jih tudi brizgamo vsaj 2 cm narazen, da se med peko ne sprimejo. Po želji si lahko narišemo tudi model – da bodo vsi eklerji enake velikosti. Papir vstavimo pod peki papir/silikonsko podlago in ga na koncu, ko so eklerji nabrizgani odstranimo. Če imajo eklerji vrhove, jih poravnamo s prstom, ki ga namočimo v vodi.

Eklerje pred peko zelo narahlo (malo) poškropimo z vodo. Eklerje pečemo na prej ogreti pečici na 190 °C (navadna pečica) cca. 30 minut oz. da se lepo zlato zapečejo. Med peko pečice ne odpiramo!

Ko so eklerji pečeni, počakamo, da se ohladijo in jih nato nadevamo. Pravilno pečeni eklerji so zelo puhasti, ko jih prerežemo je notri več večjih lukenj, sredica pa ni surova, ampak je lepo mehka. Skorjica je krhka, lepo pečena.

Že med peko se lahko lotimo priprave nadeva (in v našem primeru hkrati tudi preliva) za eklerje. Sama sem tokrat pripravila ganaš iz bele čokolade in malin. Najprej pripravimo malinov pire (lahko kupite že malinov pire kot tak, lahko pa ga pripravite sami). Za pripravo potrebujemo 160 g malin (svežih ali zamrznjenih), ki jih pokuhamo, spasiramo s paličnim mešalnikom, na koncu pa še precedimo čez cedilo, da se znebimo malih pešk. Belo čokolado drobno nasekljamo (lahko uporabimo čokoladne kapljice). Sladko smetano in malinov pire segrejemo tik do vretja in prelijemo čez nasekljano čokolado.

Počakamo minutko, nato pa z lopatko premešamo, da dobimo enotno zmes. Za popolnoma gladko zmes ganaš na koncu še zmiksamo s paličnim mešalnikom. Ganaš pokrijemo s folijo (na dotik) in počakamo, da se ohladi (ga damo v hladilnik za cca. 30 do 60 minut).

Nato damo malinov ganaš v dresirno vrečko z nastavkom za polnjenje eklerjev (manjši nastavek, najboljše z dolgo konico). Eklerje polnimo tako, da nastavek vstavimo v eklerje in jih napolnimo (za polnjenje dobimo občutek z nekaj vaje). Eklerje polnimo na dveh do treh mestih. Ko prerežemo, mora biti ekler poln nadeva – če pa ga nadevamo preveč, lahko ekler na kakšnem mestu poči. Najboljše bo, da najprej napolnimo enega in ga prerežemo, da vidimo, ali smo ga napolnili dovolj, premalo, preveč … Ko enkrat dobimo občutek, pa napolnimo vse eklerje. Nato preostanek ganaša uporabimo še za preliv – lahko ga kar z vrečko nadevamo na eklerje in nekoliko razmažemo – razporedimo po eklerju. Lahko pa ga nekoliko stopimo, eklerje postavimo na rešetko in ganaš prelijemo čez eklerje.

Malinove eklerje na koncu še dekoriramo – lahko uporabimo stopljeno belo čokolado, sveže maline ali drugo dekoracijo po želji. Sama sem jih dekorirala z belimi čokoladnimi krispiji in z nekaj zlatimi lističi.

Malinovi eklerji so nared! Ob sladkanju bo ves trud poplačan. Nasmehi na obrazu zagotovljeni. 🙂

malinovi eklerji

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Manca Rudolf

Hej! Sem Manca Rudolf, avtorica kulinaričnega bloga Rudolfova malca (http://www.rudolfovamalca.com/), kamor objavljam recepte, priporočila in druga (kulinarična) doživetja. Sem zagovornica sezonske, lokalne, doma pridelane hrane. Rada imam preproste recepte, hkrati pa se izogibam uporabe vnaprej pripravljenih polizdelkov – raje čim več pripravim sama. Sem tudi ljubiteljica glasbe, zborovskega petja, slovenskih narečij, dobrih knjig, francoskega jezika, našega planeta, (ročno izdelanega) nakita, prikupnih kuharskih pripomočkov in dobre hrane.

Dodaj odgovor