Mafini z ribezom
Print Friendly, PDF & Email

Sladko-kisli mafini z ribezom imajo hrustljavo skorjico in mehko notranjost. Pripravljeni so enostavno in hitro in so narejeni iz mešanice pirine polnozrnate in mandljeve moke, z dodatkom skute in seveda ribezom (lahko ga nadomestite tudi z drugim jagodičevjem).
Za malce bolj rjav videz, ki sem ga želela, a nisem hotela dodajati kakava ali čokolade, sem tokrat uporabila nerafiniranit trsni sladkor Muscovado, ki pa ga lahko povsem enostavno lahko zamenjate z navadnim belim sladkorjem, rjavim sladkorjem ali celo Sukrinom, če uporabljate le-tega.

Pripomočki za mafine z ribezom

  • plastična posoda za pripravo zmesi
  • manjša posoda
  • električni mešalec
  • kuhinjska tehtnica
  • ribežen
  • pekač za mafine obložen s papirčki za mafine
  • kozica
  • štedilnik
  • pečica
  • blender

Sestavine za mafine z ribezom

Za 12 mafinov

  • 2 jajci
  • 160 g pirine polnozrnate moke
  • 160 g mletih mandljev – mandljeve moke (lahko celih, ki jih zmeljete v blenderju)
  • 1/2 zavojčka pecilnega praška ali primerna količina sode bikarbone
  • ščep soli
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • 110 g skute
  • naribana lupinica 1 bio limone
  • 70 g stopljenega masla
  • 60-100 g sladkorja ( jaz sem ga uporabila 60 g, vi pa ga dodajte glede na vašo sladkosnednost)
  • 150 g ribeza

Postopek priprave mafinov z ribezom

Ribez, če je to potrebno, operemo in ga nato osmukamo. Nekaj malega ga damo na stran, za konec. Limono operemo in naribamo njeno lupinico.
Priklopimo tudi pečico in njeno temperaturo nastavimo na 170 °C (ventilacijska pečica).

Če mandljeve moke nimamo, lahko zmeljemo cele mandlje, ki jih nasujemo v blender in zmeljemo. Po želji lahko pustite kakšen večji košček mandljev, ki bo poskrbel za dodatno hrustanje.

V manjšo posodo odmerimo pirino polnozrnato moko, kateri dodamo zmlete mandlje in premešamo. Dodamo še pecilni prašek (ali sodo bikarbono) in ponovno dobro premešamo vse tri suhe sestavine.

Sedaj pripravimo zmes za mafine z ribezom.

V plastično skledo ubijamo jajci, dodamo ščep soli in penasto vmešamo.

Dodamo še sladkor. Jaz sem dodala sladkor Muscovado, ker sem želela doseči malce boj rjav videz testa. Vi pa uporabite tisti sladkor, ki ga imate pri roki.

Dodamo še vaniljev sladkor in limonino lupinico, skuto in maslo, ki smo ga pred tem, stopili v kozici na štedilniku. Zmešamo z električnim mešalnikom nato pa postopoma po žlicah med neprestanim mešanjem dodajamo mešanico pirine polnozrnate moke in mletih mandljev s pecilnim praškom.  Na koncu nežno vmešamo še ribez.

Sedaj z zmesjo napolnimo pekač za mafine, ki smo ga obložili s papirnatimi modelčki za mafine. Za vsak mafin uporabimo 2 žlici mase. Na koncu čez vsak mafin potresemo še nekaj jagod ribeza, ki smo jih na začetku vzeli od celote.

Pečemo 25 minut v predhodno ogreti ventilatorski pečici na170 °C.

Postrežemo lahko še malo mlačne ali pa hladne.

Nasvet
V kolikor bi v zmes dali za vaš okus premalo sladkorja, jih na koncu lahko posujete še s sladkorjem v prahu.

 

Prijetno sladkanje!

Če imate radi mafine, potem poskusite tudi:

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 4.6]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor