Lešnikova torta z jagodičevjem
Lešnikova torta z jagodičevjem je popoln posladek, med drugim tudi zato, ker ne vsebuje moke, sladkor pa lahko nadomestimo s sukrinom, ali drugim sladilom in si tako privoščimo kakšen košček več kot običajno. Priprava ni težavna in ne bo vam vzela veliko časa. Poskusite! 😀
Lešnikova torta z jagodičevjem – pripomočki:
- kuhinjska pečica
- okrogel pekač (premera cca. 26 cm)
- skleda 2x
- žlica
- električni mešalnik
- kuhinjska tehtnica
- večji plitek krožnik ali pladenj
- skodelica
- merica za tekočine
- vrečka za brizganje s poljubnim nastavkom
Lešnikova torta z jagodičevjem – sestavine:
Biskvit:
- 4 jajca
- 150 g mletih lešnikov
- 2 žlički indijskega trpotca
- 1 dl mleka
- 75 g sladkorja ali 100 g sukrina
- 1 žlička pecilnega praška
Krema:
- 200 g smetane za stepanje
- 25 g sladkorja ali 30 g sukrina
- 250 g mascarpone sira
Za namakanje biskvita:
- 1 dl črne kave
- 0,3 dl ruma
- žlica mleka
Maslo za namastitev pekača, ter cca. 100 g poljubnega jagodičevja.
Lešnikova torta z jagodičevjem – postopek:
Pečico prižgemo in jo nastavimo na 180 °C, da se bo do priprave mase za biskvit že lepo ogrela. V skledo ubijemo jajca, katerim dodamo sladkor ali sukrin, ter jih z električnim mešalnikom penasto vmešamo.
Nato v skledo dodamo še mlete lešnike, indijski trpotec, pecilni prašek in mleko, ter vse skupaj dobro zmiksamo z električnim mešalnikom.
Pekač dobro namastimo. Maso zlijemo v pekač in jo enakomerno razporedimo z žlico.
Pekač potisnemo v ogreto pečico in biskvit pečemo 20 minut, pri 180 °C. Ko se biskvit speče, ga v pekaču pustimo cca. 5 minut, da se nekoliko ohladi.
Nato ga previdno prestavimo na krožnik ali pladenj, z zgornjo stranjo navzdol.
Pustimo, da se hladi, med tem pripravimo kremo, tako da, v skledo zlijemo smetano, kateri dodamo sladkor ali sukrin in mascarpone sir.
Vse skupaj dobro zmiksamo z električnim mešalnikom, miksamo dokler ne dobimo gladke kreme. Z miksanjem ne pretiravamo, ker se nam krema lahko loči in bo tako neuporabna.
Pripravimo tudi tekočino za namakanje biskvita, tako da v skodelici, kar z žlico skupaj zmešamo kavo, rum in mleko. S pomočjo žlice, ohlajen biskvit enakomerno namakamo. Če bodo torto jedli otroci, jo namakamo s kakavom.
Kremo nadevamo v vrečko za brizganje in po celotni površini biskvita nabrizgamo “zvezdice”, odvisno kakšen nastavek boste izbrali.
Nato vzamemo poljubno jagodičevje ter ga potrosimo, ali polagamo po kremi. Torto postavimo v hladilnik, kjer naj počiva vsaj eno uro.
Režemo jo na poljubne rezine in le še uživamo. 🙂
Nom nom in dober tek!
-Balubah