Lahka sladica z marelicami in vaniljo
Sicer obožujem čokolado in zame je najboljši tak kolač, ki ima čim več čokolade. Včasih si zaželim pojesti kaj sladkega in takrat je na meniju lahka sladica z marelicami in vaniljo, ki je pripravljena hitro, zanjo potrebujemo malo sestavin, hladilnik, ki jo bo dobro ohladil, in dobro družbo, v kateri jo bomo pojedli (skorajda) brez slabe vesti. 🙂
Pripomočki za pripravo lahke sladice z marelicami in vaniljo:
- štiri steklene posodice
- manjša kozica
- manjša posoda
- metlica za stepanje
- (električni) štedilnik
- hladilnik
- deska za rezanje
- kuhinjski nož
Sestavine za pripravo lahke sladice:
Za 4 osebe:
- 500 ml mleka
- 1 vrečka s praškom za vaniljev puding
- 1 vaniljev sladkor
- 4 žlice navadnega sladkorja
- 6 marelic
- nekaj kapljic limoninega soka
- nekaj kapljic vaniljeve arome (lahko tudi vaniljeva palčka, ki je še bolj aromatična)
- barvne mrvice zaposip
- kanček ruma (ni nujno, lahko izpustite)
- kakavov preliv
Lahka sladica z marelicami in vaniljo — postopek priprave:
Marelicam odstranimo koščice, jih operemo, posušimo in narežemo na polovice ali četrtine. Lepše je, če imamo polovice, a moje so bile že precej zrele, zato so se same odločile, da bodo šle na četrtine. 🙂
V kozici po navodilih z vrečke pripravimo vaniljev puding: najprej v manjšo posodico stresemo prašek iz vrečke, od 500 ml mleka, ki ga zlijemo v kozico, vzamemo 5 žlic in jih dodamo v posodo s praškom, v posodico damo tudi navaden sladkor ter vrečko vaniljevega in dobro premešamo, da se znebimo grudic. Preostanek od 500 ml mleka postavimo na ogenj, dodamo vaniljevo aromo in rum, zavremo v kozici in nato na hitro dodamo zmes praška, sladkorja in mleka iz posodice ter hitro in močno mešamo.
Steklene posodice operemo in v vlažne prelijemo skuhan vaniljev puding.
Še v vroč puding položimo polovice ali četrtine marelic in jih pritisnemo notri, a jih ne “potopimo” v celoti. Prek pokapamo z limoninim sokom. Pri tem ne pretiravamo, da ne bo preveč kislo, toda aroma vanilje in kislina limone se odlično dopolnjujeta.
Posodice postavimo v hladilnik, kjer naj počivajo vsaj pol ure, bolje pa jih je pustiti kar nekaj ur. Tik pred postrežbo prek polijemo čokoladni preliv in mrvice.
Prijetno in lahko sladkanje vam želim! 🙂