Lahka sladica z marelicami in vaniljo
Print Friendly, PDF & Email

Sicer obožujem čokolado in zame je najboljši tak kolač, ki ima čim več čokolade. Včasih si zaželim pojesti kaj sladkega in takrat je na meniju lahka sladica z marelicami in vaniljo, ki je pripravljena hitro, zanjo potrebujemo malo sestavin, hladilnik, ki jo bo dobro ohladil, in dobro družbo, v kateri jo bomo pojedli (skorajda) brez slabe vesti. 🙂

Lahka sladica z marelicami in vaniljo

Pripomočki za pripravo lahke sladice z marelicami in vaniljo:

  • štiri steklene posodice
  • manjša kozica
  • manjša posoda
  • metlica za stepanje
  • (električni) štedilnik
  • hladilnik
  • deska za rezanje
  • kuhinjski nož

Sestavine za pripravo lahke sladice:

Za 4 osebe:

  • 500 ml mleka
  • 1 vrečka s praškom za vaniljev puding
  • 1 vaniljev sladkor
  • 4 žlice navadnega sladkorja
  • 6 marelic
  • nekaj kapljic limoninega soka
  • nekaj kapljic vaniljeve arome (lahko tudi vaniljeva palčka, ki je še bolj aromatična)
  • barvne mrvice zaposip
  • kanček ruma (ni nujno, lahko izpustite)
  • kakavov preliv

Lahka sladica z marelicami in vaniljo — postopek priprave:

Marelicam odstranimo koščice, jih operemo, posušimo in narežemo na polovice ali četrtine. Lepše je, če imamo polovice, a moje so bile že precej zrele, zato so se same odločile, da bodo šle na četrtine. 🙂

Lahka sladica z marelicami in vaniljo

V kozici po navodilih z vrečke pripravimo vaniljev puding: najprej v manjšo posodico stresemo prašek iz vrečke, od 500 ml mleka, ki ga zlijemo v kozico, vzamemo 5 žlic in jih dodamo v posodo s praškom, v posodico damo tudi navaden sladkor ter vrečko vaniljevega in dobro premešamo, da se znebimo grudic. Preostanek od 500 ml mleka postavimo na ogenj, dodamo vaniljevo aromo in rum, zavremo v kozici in nato na hitro dodamo zmes praška, sladkorja in mleka iz posodice ter hitro in močno mešamo.

Lahka sladica z marelicami in vaniljo

Steklene posodice operemo in v vlažne prelijemo skuhan vaniljev puding.

Lahka sladica z marelicami in vaniljo

Še v vroč puding položimo polovice ali četrtine marelic in jih pritisnemo notri, a jih ne “potopimo” v celoti. Prek pokapamo z limoninim sokom. Pri tem ne pretiravamo, da ne bo preveč kislo, toda aroma vanilje in kislina limone se odlično dopolnjujeta.

Lahka sladica z marelicami in vaniljo

Posodice postavimo v hladilnik, kjer naj počivajo vsaj pol ure, bolje pa jih je pustiti kar nekaj ur. Tik pred postrežbo prek polijemo čokoladni preliv in mrvice.

Prijetno in lahko sladkanje vam želim! 🙂

Lahka sladica z marelicami in vaniljo

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.8]

Sanjica

Sem jezikoslovka, pedagoginja in Imam več različnih hobijev -- rada berem, vrtnarim, poslušam glasbo. V življenju mi zelo veliko pomenijo živali, zato prostovoljno pomagam zapuščenim ter zanemarjenim psom in mačkam. Sem tudi ponosna lastnica čudovitega kužka Makija, mucka Mukija, ptičjega pajka in zlatih ribic. Za vsem ne zaostaja niti ljubezen do kuhanja, saj se tako sproščam. Pri tem uporabljam čim bolj domače sestavine (po možnosti iz lastnega vrta) in čim manj aditivov. Obožujem zelišča, ki jih tudi skrbno vzgajam, in menim, da so ravno ona tista, ki dajo jedem piko na i.

Dodaj odgovor