Kvašeni zavitek s kremnim sirom in rozinami
Print Friendly, PDF & Email

Zavitki so tisti, ki nam prijajo za zajtrk ali malico in odlično potešijo lačne želodčke. Prav tako so odlični ob kavici ali čaju. Kvašeni zavitek (štrudl) s kremnim sirom in rozinami se ponaša po izjemno mehkem testu in izrazito svilnato kremnem namazu. Vredno ga je poskusiti.

Kvašeni zavitek s kremnim sirom in rozinami – pripomočki:

  • pekač pečice
  • valjar

Kvašeni zavitek s kremnim sirom in rozinami – sestavine:

Kvašeno testo:

  • 600 g namenske moke za kvašena testo
  • 50 g sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • 7 g suhega kvasa (1 vrečica)
  • 120 g stopljenega masla
  • 350 ml mlačnega mleka
  • naribana limonina lupinica 1/2 limone
  • ščep soli

Namaz:

  • 600 kremnega sira (alternativno lahko tudi pasirano ali nepasirano skuto v enaki količini)
  • 100 g rozin ( količina po želji)
  • 100 g sladkorja (količina po želji)
  • 1 vaniljev sladkor

In še:

  • sok ene limone (za namakanje rozin)
  • 1 žlička sladkorja v prahu za posip (ni obvezno)

Kvašeni zavitek s kremnim sirom in rozinami – postopek:

V posodo za mešanje testa odmerimo vse sestavine hkrati in jih zgnetemo v testo. Če bomo mešali z robotom, gnetemo približno 5 minut, če bomo na roke, čas podvojimo. Testo v posodi prekrijemo s krpo in ga pustimo vzhajati cca. 1 uro oz. tako dolgo, da podvoji volumen.

Delovno površino posipamo z ostro moko in nanj predenemo vzhajano testo. Testo na rahlo zvaljamo na debelino približno 5 mm. Nato v posodi zmešamo kremni sir s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem ter ga enakomerno premažemo čez celotno površino testa. Alternativno lahko uporabimo pasirano ali nepasirano skuto, vendar namaz ne bo več tako svilnato kremen.

Čez kremni sir potrosimo rozine. Rozine predhodno za 2 uri namočimo v limonin sok. Količino rozin poljubno določimo sami, namreč nekateri obožujejo rozine, nekateri malo manj. Če pa spadate v tisto skupino, kateri rozin sploh ne marajo, jih enostavno izpustite.

Sedaj se lotimo zavijanje zavitka. Zavitek zavijamo tako, da premazano testo prelagamo čez nadev in ga nikakor ne zavijamo. To storimo iz obeh strani, da dobimo dva zavitka. Po sredini ga ne prerežemo. Če bomo zavitek zavijali kot rolado, bomo dobili potico. Mi pa želimo zavitek (štrudl).

Pekač obložimo s peki papirjem. Zavitek preložimo na pekač. Da se pri prenosu zavitka iz delovnega pulta v pekač izognete nesreči, naj vam doma nekdo od domačih priskoči na pomoč. Zavitek naj sedaj počiva 30 minut.

Kvašeni zavitek (štrudl) s kremnim sirom in rozinami pečemo 45 minut v predhodno ogreti pečici na 180 stopinj Celzija, klasične peke. Pred peko ga premažemo s toplo vodo.

Takoj po pečenju ga premažemo z maslom in pustimo, da se ohladi (vsaj do mlačnega). Po pečenju bo skorjica nekoliko trda, vendar ko ga boste premazali z maslom in med tem, ko se bo ohlajal, bo skorjica postala mehka.

Po vrhu posipamo s sladkorjem v prahu in ponudimo.

Naj vam tekne!

 

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor