Krhki masleni piškoti
Print Friendly, PDF & Email

Takšne piškote je pekla moja babica. 😍  Krhke ter da so se kar topili v ustih! In že celo življenje so to moji najljubši piškoti. Sedaj jih lahko spečete tudi vi, razno raznih oblik, velikosti. Lahko jih pustite zapeči malo bolj in postanejo rahlo rjavkasti, lahko jih vzamete takoj po določenem času iz pečice in so svetle barve.

Krhki masleni piškoti

Pripomočki za krhke maslene piškote:

  • pečica
  • papir za peko
  • folija za živila
  • električni mešalnik ali robot

Sestavine za krhke maslene piškote:

Za približno 50 piškotov:

  • 330 g gladke bele moke TIP 500
  • 110 g sladkorja v prahu
  • 210 g masla
  • 2 rumenjaka
  • 1/2 žličke vanilin paste ali 2 vanilin sladkorja

Postopek za krhke maslene piškote:

Maslo vzamemo iz hladilnika vsaj pol ure pred pričetkom peke piškotov, da se zmehča. Pripravimo si moko, jajca, sladkor v prahu ter vanilin pasto ali vanilin sladkorja. Vanilin pasta ima izrazitejši okus po vaniliji, a če je nimamo, bo zadostoval tudi vanilin sladkor.

Krhki masleni piškoti

Na sobni temperaturi zmehčano maslo in sladkor v prahu penasto umešamo z električnim mešalnikom ali robotom. Če želimo res krhke piškote moramo biti vztrajni in to maso dobro umešati. Nato dodamo rumenjaka ter vanilin pasto ali vanilin sladkorja. Vse še enkrat dobro umešamo z mešalnikom in nato počasi dodajamo moko, da dobimo kompaktno testo.

Krhki masleni piškoti

Na koncu testo še malo zgnetemo na roke, ga sploščimo in prekritega s prozorno folijo za živila hladimo v hladilniku približno pol ure. Seveda ga lahko damo hladiti tudi nesploščenega (v obliki kepe testa), a takrat ga moramo hladiti dlje časa in več problemov bomo imeli kasneje z valjanjem.

Krhki masleni piškoti

Po hlajenju vzamemo krhko masleno testo iz hladilnika in ga pustimo nekaj minut na sobni temepraturi, da ga lahko potem valjamo. Najbolje je, da ga valjamo med dvema papirjema za peko. Tako ne bomo potrebovali pomokane površine (in s tem vnašali dodatno moko v piškotno maso) in še lažje bomo dobili z modelčki izrezan piškot iz podlage.

Krhki masleni piškoti

Modelčke za izrezovanje lahko vzamete najrazličnejših oblik, testo pa naj bo razvaljano med 0,4 do 0,5 cm.

Krhki masleni piškoti

Krhke maslene piškote polagamo na dobro ohlajen pekač, prekrit s papirjem za peko.

Pomembno
Vedno bodite pozorni na to, da je pekač na katerega polagate izrezane piškote dobro ohlajen. Lahko ga date za nekaj časa v hladilnik ali kak drug hladen prostor. Kajti, če boste izrezano testo polagali na topel pekač, se vam bo že pred peko zmehčalo in razlezlo. In takšni piškoti ne bodo obdržali oblike.

Krhki masleni piškoti

Krhke maslene piškote pečemo približno 10 minut v naprej ogreti pečici na 180 °C. Klasična peka. Če uporabljamo ventilacijo, bo prava temperatura 160 °C.

Krhki masleni piškoti

Če vam peka piškotov dela probleme kljub temu, da se držite recepta, so tukaj nasveti, na kaj morate biti še prav posebej pozorni: Nasveti pri peki piškotov .

Krhki masleni piškoti

Dober tek! 😊

Ocena:
Skupaj: 40 Povprečno: 4.2]

Dodaj odgovor