Kremne rezine z zdrobovo kremo in sadnim prelivom
Print Friendly, PDF & Email

Kremne rezine z zdrobovo kremo bodo navdušile vse, ki obožujejo kremna peciva. Krema je skuhana iz pšeničnega zdroba, vendar zagotavljam vam, da tega prav nihče ne ugotovi. Krema je svilnato kremna z okusom vanilje in za vrhunec okusa poskrbi sadni preliv, kateri s sadno kislino odlično poveže vse okuse in poskrbi za svežino sladice.

kremne rezine z zdrobovo kremo in sadnim prelivom

Kremne rezine z zdrobovo kremo in sadnim prelivom – pripomočki:

  • pekače mere 25 x 18 cm

Opombe:

Pekač lahko meri tudi kakšen cm več. Če imate možnost uporabite nastavljivi pekač, namreč tako boste lahko velikost pekača nastavili glede na velikost piškotov in vam jih ne bo potrebno rezati.

Kremne rezine z zdrobovo kremo in sadnim prelivom – sestavine:

Piškotno dno:

  • 135 g maslenih piškotov (ali podobnih), količina lahko odstopa zaradi velikosti pekača
  • 100 ml mleka

Zdrobova krema:

  • 1 l mleka
  • 1 jajce
  • 150 g pšeničnega zdroba
  • 20 g vaniljevega pudinga v prahu
  • 110 g sladkorja
  • 8 g vaniljevega sladkorja
  • 200 g masla sobne temperature

Sadni preliv:

  • 300 ml ribezove marmelade (lahko tudi malinove ali podobne, priporoča se kisla)
  • 150 ml vode
  • 20 g želatine v prahu -2 vrečici (uporabijo so lahko tudi želirni lističi)
  • 4 žlice sladkorja

Smetanov premaz:

  • 400 ml sladke smetane za stepanje
  • 100 g maskarpone
  • sladkor (količina po želji)

Kremne rezine z zdrobovo kremo in sadnim prelivom – postopek:

Od litra mleka odvzamemo nekaj mleka in vanj dodamo jajce, vaniljev sladkor in prašek vaniljevega pudinga. Premešamo.

kremne rezine z zdrobovo kremo in sadnim prelivom

Nato dodamo pšenični zdrob. Vse sestavine temeljito premešamo, podobno kot bi kuhali puding.

kremne rezine z zdrobovo kremo in sadnim prelivom

Ostanek mleka vlijemo v posodo in vanj dodamo sladkor ter segrevamo do vretja. Sladkor dodamo v mleko in ne v predhodne sestavine, ker je tako veliko manjša možnost, da se mleko prismodi. Mleko s sladkorjem kuhamo na srednji temperaturi. Ko zavre, posodo odstavimo in vanj zakuhamo sestavine za kremo. Posodo vrnemo na kuhališče in kuhamo cca. 3 minute in zraven ves čas mešamo. Pazimo, da se nam ne prismodi, kajti prismojena krema, ne bo imela dobrega okusa, v bistvu ne bo uporabna.

kremne rezine z zdrobovo kremo in sadnim prelivom

Zdrobovo kremo presipamo v drugo posodo in jo pokrijemo s pvc folijo, tako bomo preprečili, da bi se med ohlajanjem po vrhu naredila skorja.

kremne rezine z zdrobovo kremo in sadnim prelivom

Ko se je zdrobova krema ohladila, jo na hitro premešamo z električnim mikserjem ter dodamo maslo sobne temperature. Z mikserjem sedaj mešamo tako dolgo, da dobimo popolnoma gladko kremo. V kremi ne sme biti vidnih grudic zdroba ali masla.

kremne rezine z zdrobovo kremo in sadnim prelivom

Nato pripravimo pekač, piškote in skodelico z malo mleka. Če imamo možnost uporabimo pekač kateremu je možno nastavljat velikost in ga prilagodimo piškotom, tako nam ne bo potrebno piškotov rezati na mero. Piškote za hip namočimo v mleko in jih zložimo po pekaču.

kremne rezine z zdrobovo kremo in sadnim prelivom

Zdrobovo kremo premažemo čez piškote. Kremo enakomerno poravnamo.

kremne rezine z zdrobovo kremo in sadnim prelivom

Nato se lotimo sadnega preliva. Uporabila sem domačo ribezovo marmelado, katera je bila bolj redka. V skodelici zmešamo želirno sredstvo v prahu in sladkor ter dodamo marmelado in vodo. Vse skupaj premešamo. Nato na kuhalni plošči, na nižji temperaturi segrevamo sestavine in zraven ves čas mešamo. Ko se je sladkor popolnoma stopil, preliv odstavimo in pustimo par minut, da se začne nekoliko strjevati.

Če boste uporabili drugo želirno sredstev, ga pripravite po navodilih iz vrečice.

Priporočam marmelado z bolj kislim okusom.

Sadni preliv se lahko naredi tudi iz zamrznjenega ali svežega sadja. Sadje pokuhamo in ga spustimo čez cedilo, da izločimo koščice. Če uporabimo sadje brez koščic, ni potrebno precejat, temveč ga samo spasiramo. Sladkor dodamo po okusu.

kremne rezine z zdrobovo kremo in sadnim prelivom

Sadni preliv enakomerno prelijemo čez zdrobovo kremo. Pekač čez noč postavimo na hladno, najbolje v hladilnik.

kremne rezine z zdrobovo kremo in sadnim prelivom

Naslednji dan stepemo sladko smetano, kateri dodamo maskarpone kremo in sladkor po želji. Maskarpone bo deloval kot trdilo in bo smetana stabilna. Stepeno sladko smetano enakomerno premažemo čez sadni preliv in pekač ponovno postavimo v hladilnik.

Sicer se pecivo lahko sedaj že postreže, vendar priporočam vsaj dve uri (še bolje več) ponovnega hlajenja sladice, da se smetanov premaz “uleži”, zato se bodo rezine dale lepo in estetsko narezati.

kremne rezine z zdrobovo kremo in sadnim prelivomNarežemo na rezine in postrežemo na krožniku.

Želim vam obilo sladkih trenutkov!

kremne rezine z zdrobovo kremo in sadnim prelivom

 

Če ste ljubitelj zdroba, priporočam se sladico:

Ocena:
Skupaj: 11 Povprečno: 4.2]

Dodaj odgovor