Kremast kolač brez jajc
Kremast kolač brez jajc je zelo preprosta in hitro narejena sladica, ki je očarala vse, ki so jo poskusili. Ta kolač je zelo kremast in sočen tudi naslednji dan, odličen sladek prigrizek ob kavi in prijetnem klepetu.
Kremast kolač brez jajc – pripomočki:
- manjši pekač (npr. 28 x 19 cm)
- skodelica (2,5 do 3 dl)
- posoda za suho zmes
- posoda za mokro zmes
- posoda za kremo
- kozica za pripravo pudinga
- kuhalnica
- metlica za stepanje
Kremast kolač brez jajc – sestavine:
- maslo in žlica moke za premaz pekača
Za mokro zmes:
- skodelica hladne vode
- pol skodelice sončničnega olja
- ščepec ruma
- vaniljev strok
Za suho zmes:
- pol vrečke pecilnega praška
- pol skodelice kokosovega sladkorja
- ščepec soli
- pol skodelice kakava v prahu
- skodelica in pol gladke pšenične moke
Za kremo:
- 300 ml mleka
- 100 g kokosovega sladkorja
- 100 g kisle smetane
- vrečka za pripravo vaniljevega pudinga brez glutena
Za dekoracijo:
- sladkor v prahu za posip
- borovnice
- lahko tudi čokoladni preliv
Kremast kolač brez jajc – priprava:
V posodi združimo sestavine za suho zmes. Kot mero ves čas uporabljamo isto skodelico s prostornino približno 3 dl. V posodo damo moko, pecilni prašek, sol, sladkor, kakav v prahu in premešamo.
V drugi posodi združimo sestavine za mokro zmes: hladno vodo, olje, rum, vaniljev strok. Premešamo. Suho zmes dodajamo postopoma v mokro in mešamo.
Pekač namastimo z maslom in posujemo z moko. Nanj damo polovico zmesi, ki smo jo pripravili, ter jo enakomerno razporedimo oz. poravnamo. Z drugo polovico zaenkrat še počakamo.
V kozico damo sladkor, 250 ml mleka, medtem ko 50 ml mleka pustimo v skodelici oz. manjši posodici, kamor dodamo še vrečko pudinga v prahu in zmešamo mleko s prahom. Mleko in sladkor zavremo, mešamo, da se sladkor raztopi, nato vlijemo puding iz skodelice oz. posodice. Mešamo minutko ali dve, nato odstavimo z ognja. Ko se krema malce ohladi, dodamo vanjo še kislo smetano in dobro premešamo, da se znebimo grudic, ki so prikazane na fotografiji. Ni se pa treba s tem obremenjevati, da je popolnoma gladko.
Pekač, kamor smo vlili polovico kakavove zmesi, postavimo v ogreto pečico na 175 stopinj Celzija in pečemo približno 10 minut.
Na pečeno polovico biskvita stresemo belo kremo, poravnamo.
Nato prekrijemo še z drugo polovico kakavove zmesi in vrnemo v pečico na 175 stopinj Celzija, kjer vse skupaj pečemo še približno 25 minut. Pečeno ohladimo, razrežemo na koščke in postrežemo s sladkorjem v prahu in svežimi borovnicami (ali drugim sadjem po želji). Prelijemo lahko tudi s čokoladnim prelivom. Kombinacij je veliko, karkoli boste izbrali, bo odlično popestrilo krožnik, okus pa bo v vsakem primeru božanski, saj je ta kremast kolač brez jajc res vrhunski!