Kostanjeve kroglice
Kostanjeve sladice so za ljubitelje kostanja prave poslastice. Osnova tudi te sladice je kostanj, ki mu primešamo še nekaj sestavin, da dobimo gnetljivo maso, ki jo oblikujemo v kostanjeve kroglice. K delu le povabimo tudi otroke, ki bodo hitro prepoznali priložnost za oblikovanje še drugih oblik iz te kostanjeve mase.
Pripomočki za kostanjeve kroglice
- sekljalnik
Sestavine za kostanjeve kroglice
Za približno 30 kroglic:
- 200 g kuhanega kostanja
- 40 g ovsenih kosmičev
- 60 g medu
- 40 g piškotov
- 20 g masla
- 1 žlica kakava v prahu
- ščep soli
- 1/4 žličke cimeta v prahu
Postopek za kostanjeve kroglice
Za kostanjeve kroglice potrebujemo kuhan kostanj, in sicer 200 g. Kostanj torej skuhamo v osoljeni vodi, kar traja 20 min v loncu na pritisk in slabo uro v običajnem. Preverimo, ali je kostanj kuhan in ga nalupimo za to sladico.
S sekljalnikom sesekljamo 40 g ovsenih kosmičev v ovseno moko, po želji pa lahko zmeljemo le del količine ovsenih kosmičev in potem v maso za kostanjeve kroglice vmešamo kar cele. Nato v sekljalnik stresemo kostanj in ga sesekljamo bolj na drobno ali po želji pustimo tudi malo večje koščke.
Kostanju torej dodamo mlete ovsene kosmiče, 40 g zdrobljenih piškotov in 1/4 žličke cimeta.
Dodamo še ščep soli in žlico kakava v prahu.
Primešamo še 60 g medu in 20 g zmehčanega ali stopljenega masla.
Vse sestavine zmešamo, lahko kar v sekljalniku ali pa v posodi in mešamo z žlico ali z rokami. Dobiti moramo gladko, enotno zmes, ki se lepo oblikuje. Če se drobi, dodamo še malo masla, če je lepljiva, pa še malo zdrobljenih piškotov ali ovsenih kosmičev.
Otroci bodo iz sladke mase oblikovali različne oblike.
Na koncu kroglice povaljamo v kakavu, mletih kosmičih ali zdrobljenih piškotih.
Kostanjeve kroglice so pripravljene. Če jih ne bomo pojedli takoj, jih za nekaj dni shranimo v hladilnik. Dober tek!
Preverite še druge ideje za sladice in jedi iz kostanja:
- Enostavna kostanjeva sladica v kozarčku.
- Trufli čokoladni kostanji.
- Čokoladna kostanjeva krema.
- Kostanjeva omleta z dušenimi jabolki.
- Kostanjeva omaka za testenine.