Kobariški štruklji
Print Friendly, PDF & Email

Kobariški štruklji, kot že samo ime pove, izhajajo iz kobariškega konca. Odlikujeta jih preprosto oparjeno testo in dišeč nadev iz orehov, drobtinic, sladkorja, cimeta, rozin in ruma. Sama sem naribala kar precej limonine lupinice, zato je nadev prijetno dišal po svežem.

Pripomočki za pripravo Kobariških štrukljev

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za pripravo Kobariških štrukljev

za 15 kosov

za testo

  • 350 g moke
  • 3 dl vode
  • ščep soli

za nadev

  • 120 g mletih orehov
  • 60 g rozin
  • 0,5 dl mleka
  • 80 g drobtinic
  • 25 g masla
  • 40 g sladkorja
  • 1 vanilijev sladkor
  • limonina lupinica
  • cimet
  • 1-2 žlici rum za namakanje rozin

za preliv

  • stopljeno maslo

Postopek priprave Kobariških štrukljev

Kobariške štruklje pričnemo delati tako, da najprej oparimo moko. V primerno posodo moko odmerimo in pristavimo lonček z osoljeno vodo na kuhalno ploščo. Ko zavre, prelijemo čez moko. Fotografija 1. Pri odmerjanju bodite natančni, tako vam bo uspelo vgnesti ravno prav čvrsto testo.

Nato po enakem postopku oparimo mlete orehe, le da v tem primeru uporabimo vrelo mleko. Fotografija 2.

Vgneteno testo za Kobariške štruklje pustimo na pomokanem putu. Prekrijemo ga s kuhinjsko cunjo, da se nam ne suši in med tem časom pripravimo nadev do konca.

Na kuhalno ploščo pristavimo manjšo kozico z maslom in na hitro prepražimo krušne drobtinice.

Naribamo lupinico ene večje limone, namočimo oprane rozine v rumu, odmerimo sladkor in pripravimo cimet. Na oparjene orehe stresemo vse preostale sestavine za nadev in dobro premešamo. Nadev mora biti bolj suh, kot za potico, da bomo lahko oblikovali svaljek. Če pa se nam zdi da je vseeno presuho, lahko dodamo žlico mleka.

Postopek priprave kobariških štrukljev nadaljujemo tako, da odmerimo testo za vsak štrukeljček.  Jaz sem si odmerila za 40 g testa. Odmerjeno testo oblikujemo v kroglico in jo med dlanema sploščimo in malce raztegnemo, da dobimo krog testa. Vzamemo nadev in oblikujemo v svaljek ter položimo na testo. Oba nasprotna robova stisnemo skupaj.

Potem pa gremo s prsti po celem robu, da testo dobro zapremo. Na sredino naredimo vdolbinico. Tako ponavljamo, dokler ne porabimo vsega testa.

Večjo kozico napolnimo z vodo in osolimo. Postavimo na kuhalno ploščo in ko voda zavre, stavimo štruklje v krop, enega za drugim. Na zmernem ognju kuhamo 10 minut.

S penovko jih poberemo ven in predenemo na krožnik, lahko jih takoj postrežemo. Jaz sem jih prelila samo z maslom, lahko pa prepražimo tudi drobtinice. Prepričana sem, da vas bodo Kobariški štruklji navdušili. Naj tekne!

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.5]

kuharcaKsenija

Sem vesela, pozitivna oseba, ki rada kuha in peče. Rada preizkusim ali dodelam po svoje kakšen nov recept. V veliko zadovoljstvo mi je postreči obed za mojo družino in moram reči, da so vedno zadovoljni. Prepričana sem, da se z nekaj truda da doseči pestrost in raznolikost obrokov. Poleg kuhanja imam rada gibanje v naravi, veliko tečem, saj so traili moja strast. V največji ponos sta mi pa moji dve hčeri.

Dodaj odgovor