Jogurtovi žepki z marmelado
Jogurtovi žepki z marmelado so piškoti, ki sem jih prvič jedla pred veliko leti pri svoji teti. Že takrat sem bila nad njimi zelo navdušena. Potem sem nekako izvrtala tisti recept in ugotovila, da so v teh žepkih le tri glavne sestavine; moka, jogurt in margarina. Pa ščep soli za pravi okus. Že večkrat sem jih pripravila, zato sem se tokrat odločila, da bom delila recept z vami.
Pripomočki za pripravo jogurtovih žepkov z marmelado
- električni mešalnik
- posoda za testo
- žlica
- modelček za izrez piškotov
- valjar
- pekač, ki pride s pečico
- peki papir
- žlička
- posodica za sladkor v prahu
Sestavine za pripravo jogurtovih žepkov z marmelado
- 300 g moke
- 135 g margarine
- 125 g jogurta (polnomastnega)
- ščep soli
- marmelada za nadev (poljubna)
- sladkor v prahu za posip (100 g)
Postopek priprave jogurtovih žepkov z marmelado
Najprej zamešamo testo. Margarino pustimo vsaj 2 uri pred tem na kuhinjskem pultu, da se zmehča. V skledo presejemo moko, dodamo ščepec soli, jogurt in margarino. Na grobo premešamo z električnim mešalnikom, potem pa kar z rokama oblikujemo hlebček testa. V skledi pustimo počivati pol ure.
Po počitku testo za jogurtove žepke z marmelado na pomokanem pultu razvaljamo na 2mm na tanko. Z modelčkom izrežemo kroge.
Krog testa postavimo na nasprotno (hrbtno) stran modelčka, na sredino položimo pol žličke marmelade in stisnemo z modelčkom kot prikazujeta spodnji fotografiji. Na pekač položimo list peki papirja in nanj polagamo jogurtove žepke z marmelado. Postavljamo jih lahko tesno skupaj, saj med peko ne narasejo. Če doma nimamo takega modelčka za izdelavo žepkov, si lahko pomagamo z navadnim okroglim modelom, ko prepognemo polovico testa čez nadevano marmelado z vilicami zatisnemo rob.
Pečico ogrejemo na 175 stopinj Celzija in pečemo ventilatorsko 15 minut. Ponavadi je piškotov za približno dva pekača. Pri peki drugega pekača je treba biti pozoren na čas pečenja, ki je nekoliko krajši, saj je pečica že dodobra segreta. Včasih se zgodi, da se kakšen piškotek odpre, ampak to naj vas ne moti. Le poskrbite, da bodo robovi dobro zatisnjeni.
Pripravimo si skledo s sladkorjem v prahu in še vroče žepke povaljamo v njem. Obdane s sladkorjem položimo na krožnik, da se ohladijo. Naj tekne!