Jesenske palačinke s cimetovo kremo in jabolčnim pudingom
Print Friendly, PDF & Email

Okusne jesenske palačinke s cimetovo kremo in jabolčnim pudingom so izvrstna sladica na deževen in hladen jesenski dan. Ker je priprava hitra in enostavna jih lahko pripravimo za sladico k lahkem kosilu, okusno malico na sprehodu ali sladko večerjo. Sestavine imamo skoraj vedno doma, tako da se lahko dela lotim kar takoj.

Jesenske palačinke s cimetovo kremo in jabolčnim pudingom

Za pripravo jesenskih palačink potrebujemo

  • Večjo posodo za miksanje
  • ročni električni mešalnik (mikser)
  • jedilno žlico
  • dobro teflonsko ponev (ali podobno ponev, na katero se palačinke ne bodo prijele)
  • manjša ponev za pripravo karamela
  • zajemalko
  • lopatko za obračanje palačink
  • večji krožnik
  • manjšo teflonsko ponev
  • kuhalnico, ki ne bo opraskala ponve
  • manjšo manjšo posodo
  • desertne krožnike

Sestavine za pripravo jesenskih palačink

Za približno 25 jesenskih palačink potrebujemo

  • 4 jajca velikosti L
  • 25 jedilnih žlic moke
  • 4 jedilne žlice sladkorja
  • 4 jedilni žlici vanilijevega sladkorja (ali 2 zavitka vanilina)
  • približno 1 liter mleka
  • jabolčni puding (približno 250 g)

Za cimetovo kremo potrebujemo

  • 2 žlici rjavega sladkorja
  • 2 žlici vanilijevega sladkorja
  • 1 žlica cimeta v prahu
  • 250 g mascarpone

Postopek priprave jesenskih palačink

Za cimetovo kremo v manjšo ponev stresemo rjav sladkor in 1/2 žlice vanilijevega sladkorja.

Jesenske palačinke s cimetovo kremo in jabolčnim pudingom

Ponev postavimo na ogenj in na močnem ognju segrevamo, dokler se sladkor ne povsem raztopi in prične karamelizirati.Karamela med segrevanjem NE MEŠAMO, ker bodo sicer nastale grudice neraztopljenega sladkorja, končana krema pa zato ne bo gladka.

Jesenske palačinke s cimetovo kremo in jabolčnim pudingom

Ponev odstavimo in v karamel dodamo žlico cimeta in 2 žlici mascarpona ter premešamo s kuhalnico ali metlico, ki ponve ne bo opraskala. Verjetno se bo karamel sprijel v grudice. Nič zato, karamel je sladkor, ki se bo v tekočini raztopil. Takrat kremo ponovno pristavimo nad ogenj in med stalnim mešanjem kuhamo tako dolgo, da se grudice povsem raztopijo in se začne krema gostiti.

Jesenske palačinke s cimetovo kremo in jabolčnim pudingom

Jesenske palačinke s cimetovo kremo in jabolčnim pudingom

Nato kremo prelijemo v posodo in jo povsem ohladimo. V hladno kremo primešamo preostali mascarpone in vanilijev sladkor.

Jesenske palačinke s cimetovo kremo in jabolčnim pudingom

Jesenske palačinke s cimetovo kremo in jabolčnim pudingom

Jesenske palačinke s cimetovo kremo in jabolčnim pudingom

Za jesenske palačinke ubijemo jajca v večjo posodo, dodamo sladkor in vanilin sladkor, malo mleka in začnemo miksati. Postopoma dodajamo moko in mleko.

Jesenske palačinke s cimetovo kremo in jabolčnim pudingom

Jesenske palačinke s cimetovo kremo in jabolčnim pudingom

Jesenske palačinke s cimetovo kremo in jabolčnim pudingom

Dobiti moramo gladko, tekoče testo, ki se bo lepo zlivalo v ponev, vendar ne sme biti preredko. Gostoto preverimo z zajemalko, in sicer tako, da vzamemo nekaj testa v zajemalko in ga zlijemo nazaj v posodo. Če je masa pregosta, jo še nekoliko razredčimo.

Jesenske palačinke s cimetovo kremo in jabolčnim pudingom

Ponev močno segrejemo in nato vanjo vlijemo nekaj testa, ter ga z obračanjem ponve enakomerno razlijemo po celotnem dnu. Jesenske palačinko pečemo približno 2 minuti (oz. dokler rob ne porjavi), jo obrnemo z lopatko za obračanje in nato 1 minuto pečemo še na drugi strani. Pečeno palačinko stresemo iz ponve na pripravljen večji krožnik. Postopek ponovimo tolikokrat, da porabimo vse testo.

Jesenske palačinke s cimetovo kremo in jabolčnim pudingom

Jesenske palačinke s cimetovo kremo in jabolčnim pudingom

Jesenske palačinke bomo zvili tako, da bomo dobili rolice z jabolčno sredico, ovito v cimetovo kremo. To bomo dosegli tako, da 2/3 palačinke namažemo s cimetovo kremo, na preostalo tretjino pa naložimo jabolčni puding, ter zvijemo od jabolčnega nadeva proti cimetovi kremi.

Jesenske palačinke s cimetovo kremo in jabolčnim pudingom

Jesenske palačinke s cimetovo kremo in jabolčnim pudingom

Nasvet
Gostota testa je pomembna, ko palačinke ulivamo v ponev. Če bo testo pregosto, se nebo lepo razlilo po ponvi, če bo preredko, bomo potrebovali veliko časa, da ga bomo enakomerno razporedili, take palačinke pa se pogosto tudi težje obračajo, med obračanjem pa se tržejo.
Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor