Jagodna torta
Jagodna torta je narejena iz puhastega biskvita, napolnjena s slastnimi jagodami, brez kakršnih koli dodatkov in prelita z limoninim sladkornim prelivom. Torta je izredno osvežilna in ne vem, če je mogoče narediti torto še na bolj enostaven način, kot je zapisan v tem receptu.
Jagodna torta – pripomočki:
- kuhinjska tehtnica
- merilna posoda za tekočine / 1 dl kozarec
- 2 plastični posodi (za stepanje)
- mešalnik z nastavki za stepanje
- cedilo
- lopatka za torte
- 2 tortna modela premera 21 cm (moja dva sta iz Ikee)
- peki papir
- velik plitek krožnik
- vilica
- ožemalnik za citruse
- jedilna žlica
- manjša skodelica
- pečica (navadna)
Jagodna torta – sestavine:
Za biskvit:
- 200 g moke
- 10 g pecilnega praška
- 100 g sladkorja
- 4 jajca
- 1 dl vode
- 1 dl olja
Za nadev:
- 500 g jagod
Za preliv:
- 250 g sladkorja v prahu
- 3-4 jedilne žlice sveže iztisnjenega limoninega soka
Jagodna torta – priprava:
Odmerimo in pripravimo si vse sestavine. Pecilni prašek vmešamo v moko. Ločimo rumenjake od beljakov. Beljak z mešalnikom in nastavki za stepanje stepemo v čvrst sneg. Damo ga na stran.
Rumenjakom dodamo sladkor ter ju z mešalnikom na visoki hitrosti penasto umešamo. Dodamo vodo in olje. Na hitro premešamo.
V maso presejemo moko, ki smo ji predhodno dodali pecilni prašek. Moko z mešalnikom na nizki hitrosti vmešamo v maso. Čisto na koncu dodamo predhodno stepen sneg ter ga ročno, z lopatico za torte, previdno vmešamo v maso.
Dno tortnega modela obložimo s peki papirjem. Obod tortnega modela namastimo. Polovico mase vlijemo v en model, polovico v drugega. Maso za biskvit damo peči v predhodno ogreto pečico (navadno) na 180 °C. Biskvit pečemo 20 minut. Po 20 minutah vzamemo biskvit iz pečice ter z zobotrebcem preverimo če je že pečen. Če zobotrebec ostane suh, je biskvit pečen, v nasprotnem primeru podaljšamo čas pečenja za par minut in ponovimo test. (Če uporabimo le en model za torte, ustrezno podaljšamo čas pečenja).
Previdno odstranimo oboda tortnih modelov in biskvita ohladimo. Medtem, ko se biskvit ohlaja, pripravimo jagode. Speremo jih z vodo in odstranimo zeleni del. Damo jih na plitek krožnik iz z vilico zmečkamo. Jagode razporedimo po ohlajenem biskvitu in jih pokrijemo z drugim biskvitom.
Limono ožamemo. V manjšo skodelico damo sladkor v prahu in dodamo 3 žlice limoninega soka. Premešamo in če je pregosto, počasi dodajamo limonin sok. Preliv mora biti sicer tekoč, vendar precej gost. Za še več arome lahko po želji dodamo še naribano limonino lupinico, ampak samo, če imamo na razpolago neškropljene limone. S sladkornim prelivom prelijemo torto in počakamo, da se strdi.
Takoj ko se preliv strdi, lahko jagodno torto postrežemo.
Uživajte v okusih!