Limonine kocke
Print Friendly, PDF & Email

Limonine kocke so odlično, preprosto pecivo iz puhastega biskvita in osvežilnega, sladko-kislega preliva iz sladkorja in limoninega soka. Zaradi osvežilnega okusa, se še posebej priležejo v poletni vročini, čeprav, iskreno, jih z veseljem pojemo v katerem koli letnem času. Narezane na majhne kockice super popestrijo sestave peciv in piškotov na zabavah in praznovanjih.

limonine-kockeLimonine kocke – pripomočki:

  • kuhinjska tehtnica
  • 2 plastični posodi
  • ročni mešalnik z metlicama za stepanje
  • sito/cedilo
  • visok pekač dimenzij 20 × 27 cm
  • peki papir
  • lopatka za testo
  • manjša skleda
  • jedilna žlica
  • čajna žlička
  • ribežen
  • ožemalnik za citruse
  • pečica (navadna)

Limonine kocke – sestavine:

(za pekač 20 × 27 cm ali tortni model ∅ 26 cm)

  • 100 g zmehčanega masla
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 150 g moke
  • ščep soli
  • 2 jedilni žlici limonine lupinice (2 srednje veliki limoni)
  • 3 jajca (velikost M)
  • 2 čajni žlički pecilnega praška

za preliv:

  • 150 g sladkorja v prahu
  • 3 jedilne žlice sveže iztisnjenega limoninega soka
  • naribano lupinico 1 limone (po želji)

Limonine kocke – priprava:

Pripravimo si vse sestavine. V plastično posodo damo sladkor, ščep soli, limonino lupinico in na manjše koščke narezano zmehčano maslo ter z ročnim mešalnikom z metlicama za stepanje mešamo 10 minut, da dobimo gladko, svetlo kremo. Postopoma, eno po eno, dodamo jajca ter po vsakem dodanem jajcu mešamo pol minute.limonine-kockeV posebni posodi zmešamo moko in pecilni prašek. Mešanico presejemo (da je bolj zračna) k masi iz masla, sladkorja in jajc ter premešamo. Pečico (navadno) segrejemo na 180 °C.limonine-kockePekač obložimo s peki papirjem. Pustimo nekaj roba, da bomo biskvit lažje vzeli iz pekača. Maso za biskvit damo v pekač in jo z lopatko za testo enakomerno razporedimo po pekaču. Biskvit pečemo 15 minut v predhodno ogreti pečici na 180 °C na srednji rešetki. Po 15 minutah z zobotrebcem preverimo, če je biskvit pečen (zobotrebec pride ven čist), in po potrebi podaljšamo čas pečenja. Ko je biskvit pečen, ga vzamemo iz pečice in počakamo, da se ohladi kar v pekaču. Medtem pripravimo preliv iz sladkorja in limoninega soka.limonine-kockeV manjšo skledo damo sladkor v prahu in limonin sok ter premešamo. Limonin sok dodajamo k sladkorju postopoma, ker je lahko hitro preveč soka in je preliv potem preveč tekoč. Sama dodam najprej 2 jedilni žlici limoninega soka in ga potem dodajam po pol žlice, dokler ne dobim želene konsistence preliva. Biti mora precej gost. Če želimo bolj intenziven limonast okus, lahko prelivu dodamo tudi žlico naribane limonine lupinice. Ko se biskvit ohladi ga vzamemo iz pekača, razgrnemo peki papir in biskvit prelijemo s pripravljenim prelivom. Počakamo približno 1 uro, da se preliv strdi, nato ga narežemo na poljubno velike kose in postrežemo. limonine-kockeUživajte v okusih!

Ocena:
Skupaj: 23 Povprečno: 4.2]

Dodaj odgovor