Jagodna torta brez jajc in brez laktoze
Jagodna torta brez jajc in brez laktoze je sestavljena iz rahlega in puhastega biskvita, ki ne vsebuje jajc ter okusne kreme iz svežih, sladkih, jagod.
Jagodna torta brez jajc in brez laktoze – pripomočki:
za biskvit:
- 3 enaki kozarci
- merilna posoda za tekočine
- posoda za stepanje
- ročni mešalnik z metlicama za stepanje
- čajna žlička
- cedilo/sito
- pekač za torto (premer 21 cm; Ikein)
- pečica
- peki papir
za jagodno kremo:
- kuhinjska tehtnica
- posoda za jagode
- nož
- blender ali palični mešalnik
- kozica
- kuhalnica
- metlica za stepanje
- merilna posoda za tekočine
- ročni mešalnik z metlicama za stepanje
- lopatka za torte
Jagodna torta brez jajc in brez laktoze – sestavine:
za biskvit:
- 3 dl akvafabe (tekočine iz konzerve čičerike)
- 3 dl bele moke
- 3 dl sladkorja v prahu
- 1,5 čajne žličke pecilnega praška
za jagodno kremo:
- 600 g svežih jagod (dobimo 700 ml jagodnega pireja)
- 80 g škroba
- 3 dl hladne vode
- 160 g sladkorja v prahu
- 50 g margarine za peko
in še:
- sojina smetana za stepanje
- nekaj svežih jagod za okrasitev
Jagodna torta brez jajc in brez laktoze – priprava:
Biskvit pripravimo po postopku, opisanem v receptu za biskvit brez jajc.
Za pripravo jagodne kreme si najprej pripravimo vse sestavine. Jagode operemo ter odstranimo zeleni del. Oprane jagode damo v blender in jih zmiksamo v gladek jagodni pire. Če nimamo na razpolago blenderja, jih spasiramo s paličnim mešalnikom. Jagodni pire prelijemo v kozico, dodamo sladkor v prahu in prilijemo približno 1 dl vode (od 3 dl hladne vode) ter damo na ogenj. Večkrat premešamo z ročno metlico za stepanje ali kuhalnico, da se sladkor stopi.
V primerno veliki skledi zmešamo škrob z preostalo hladno vodo in počasi vlijemo v jagodni pire s sladkorjem v prahu. Ves čas mešamo z metlico za stepanje, da ne nastanejo grudice.
Vse skupaj na srednje visoki temperaturi kuhamo, da se zgosti. Pogosto premešamo, da se krema ne prime na dno kozice. Na tej točki mora biti krema gosta kot puding. Ko se jagodna krema dovolj zgosti, jo odstavimo z ognja ter dodamo na koščke narezano margarino. Mešamo, dokler se margarina stopi. Kremo popolnoma ohladimo.
Ko smo spekli biskvite in ko se je jagodna krema popolnoma ohladila, se lotimo sestavljanja torte. Pri tem si pomagamo z modelom za torte. Na dno damo 1 biskvit, ki ga premažemo z jagodno kremo. Na to položimo drugi biskvit in ponovno premažemo z jagodno kremo. Zaključimo s tretjim biskvitom. Torto pustimo čez noč v hladilniku, da se krema popolnoma strdi. Nato odstranimo obod in torto premažemo s stepeno smetano.
Torto okrasimo po želji. Sama najraje uporabim nekaj svežih jagod.Torto hranimo v hladilniku.Uživajte v okusih!