Biskvit brez jajc
Print Friendly, PDF & Email

Biskvit brez jajc je rahel, puhast biskvit, narejen iz samo 4 sestavin – sladkorja v prahu, moke, akvafabe (ang. aquafaba) in pecilnega praška.

Akvafaba (ang. aquafaba) je voda, ki nastane pri kuhanju čičerike, in odlično nadomešča jajčne beljake. Akvafabo najlažje dobimo iz konzerve kuhane čičerike, ki jo kupimo v trgovini. Voda, ki jo odcedimo iz čičerike, je akvafaba.

biskvit-brez-jajcBiskvit brez jajc – pripomočki:

  • 3 enaki kozarci
  • merilna posoda za tekočine
  • posoda za stepanje
  • ročni mešalnik z metlicama za stepanje
  • čajna žlička
  • cedilo/sito
  • pekač za torto (premer 21 cm; Ikein)
  • pečica
  • peki papir

Biskvit brez jajc – sestavine:

(za 1 plast biskvita)

  • 1 dl akvafabe (vode od kuhanja čičerike)
  • 1 dl bele moke
  • 1 dl sladkorja v prahu
  • 0,5 čajne žličke pecilnega praška

Biskvit brez jajc – priprava:

Najprej odmerimo 1 dl akvafabe. Nato vzamemo dva enaka kozarca in odmerimo volumensko enako količino (torej – 1 dl) moke in sladkorja v prahu, kolikor imamo akvafabe. Za orientacijo – moke pride 70 g in sladkorja v prahu 65 g. Pri odmerjanju moke in sladkorja si lahko pomagamo tudi z merilnimi posodicami, ki držijo 1 dl.

biskvit-brez-jajcAkvafabo in sladkor v prahu z mešalnikom stepamo toliko časa, da masa postane bele barve in nastanejo mehurčki. Sama miksam dobro minuto. biskvit-brez-jajcPecilni prašek dodamo moki, premešamo, in vse skupaj presejemo skozi cedilo v mešanico akvafabe in sladkorja. Moko previdno vmešamo v maso. biskvit-brez-jajcMaso takoj prelijemo v pekač za torte, ki smo ga predhodno obložili s peki papirjem oz. ustrezno namastili. Masa naj ne stoji. Najbolje je, da jo damo peči takoj, ko je pripravljena. Pečemo jo 20 minut v predhodno segreti pečici (navadni) na 200 °C.  biskvit-brez-jajcPekač z biskvitom vzamemo iz pečice in počakamo, da se biskvit popolnoma ohladi, preden ga vzamemo iz tortnega modela. Če potrebujete več biskvitov, priporočam, da pripravite in spečete vsakega posebej po zgornjem postopku. Sama sem že poskušala narediti maso za 3 biskvite naenkrat, vendar biskvit ne pride tako puhast in rahel, če masa nekaj časa stoji.

biskvit-brez-jajcOhlajen biskvit uporabimo kot običajno.

biskvit-brez-jajcUživajte v okusih!

Ocena:
Skupaj: 13 Povprečno: 4.7]

Dodaj odgovor