Jabolčni polžki
Print Friendly, PDF & Email

Jabolčni polžki so preprosta in enostavna izpeljanka kvašenega jabolčnega zavitka, po domače štrudlja.  Razlika je le ta, da ga pred peko razrežemo na kolesca oziroma spirale. Jabolčni nadev odišavimo z limonino lupinico in bezgovim sirupom.

Pripomočki za pripravo jabolčnih polžkov

  • pekač premera 30 cm

Sestavine za pripravo jabolčnih polžkov

za 11-12 kosov

za testo

  • 280-300 g večnamenske moke
  • ščep soli
  • 20 g kvasa
  • 1,2 dl mleka
  • 1 jajce
  • 2 žlici sladkorja
  • 30 g masla

za nadev

  • 500 g jabolk
  • 30 g masla
  • 1 žlica drobtin
  • 50 g rozin
  • 1 žlica ruma
  • 2 vanilijeva sladkorja
  • 1 dl bezgovega sirupa (kot izbira)/1 žlica sladkorja
  • limonina lupinica
  • cimet (po želji)

Postopek priprave jabolčnih polžkov

V večjo skledo presejemo moko, solimo, naredimo vdolbinico, v katero nadrobimo kvas. Mleko v lončku segrejemo do mlačnega in nalijemo preko nadrobljenega kvasa. Z žlico nekoliko premešamo, da kvas delno zagrebemo z moko. Maslo raztopimo in ga v skledici premešamo z dvema žlicama sladkorja in enim jajcem. Mešanico nalijemo k moki in premešamo.

Testo vgnetemo kar z rokama, rahlo ga pomokamo in v skledi pustimo počivati 45 minut. Skledo prekrijemo s kuhinjsko krpo, da se testo ne suši.

Pripravo jabolčnih polžkov nadaljujemo s pripravo nadeva. Jabolka olupimo in na drobno nakockamo. Rozine operemo in namočimo v žlici ruma. Limonino lupinico naribamo.

V večji ponvi razpustimo maslo in na njem prepražimo drobtinice in takoj za tem dodamo nakockana jabolka. Na zmernem ognju jih pražimo približno 10 minut in vmes zalijemo z bezgovim sirupom. Če sirupa nimamo, dodamo poleg dveh zavitkov vanilijevega sladkorja, še 1 žlico navadnega kristalnega sladkorja. Po desetih minutah odstavimo in dodamo še rozine, cimet, limonino lupinico in nadev dobro premešamo.

Vzhajano testo za jabolčne polžke razvaljamo na 0,5 cm na debelo na rahlo pomokanem pultu in nadevamo z jabolčnim nadevom.  Testo razrežemo z nožem ali kolescem za razrez pizze in vsak trak posebej zavijemo v svitek ter položimo v namaščen pekač. Med vsakim svitkom pustimo nekaj prostora, saj bo testo med peko vzhajalo. Ko so vsi svitki v pekaču, ponovno pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo na toplem 30 minut.

Jabolčne polžke položimo v neogreto pečico in nastavimo temperaturo na 175 stopinj Celzija. Pečemo približno 45-50 minut, na srednji rešetki. Jaz sem polžke čisto malo prelila s sladkornim prelivom. Naj tekne!

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

kuharcaKsenija

Sem diplomirana ekonomistka, zato rada žongliram s številkami na Osnovni šoli Šturje, kjer sem zaposlena. V prostem času pa rada kuham, šivam, pletem, kvačkam. Moja velika strast j tek, zato se veliko gibljem v naravi in pridno nabiram kilometre. Pri naši hiši imamo tudi zelo radi živali. Družbo nam delata psa Rubama in Pupa, muca Lili in bradata agama Tyron.

Dodaj odgovor