Hiter drobljenec z rabarbaro
Rabarbara pri nas ni bila velikokrat na meniju, po navadi le ko smo jo kot otroci nabirali pri babici na vrtu in jo kar tam pojedli. In, ker so to tako lepi spomini, jaz pa imam trenutno močno domotožje, kaj je lepšega, kot se vrniti v čudovite trenutke in to s sladico. Zato sem se odločila speči hiter drobljenec z rabarbaro, ki je tu v Angliji pravzaprav prava specialiteta.
Hiter drobljenec z rabarbaro – pripomočki:
- ognjevarna posoda za pečico (jaz sem uporabila veliko 24 x 16 cm)
Hiter drobljenec z rabarbaro – sestavine
Za 2-3 osebe:
- 400 g stebel rabarbare
- 150 g kokosovega sladkorja
- 150 g moke brez glutena (lahko uporabite tudi navadno moko)
- 100 g masla brez soli
- 50 g ovsenih kosmičev
- 2 žlici vode
Hiter drobljenec z rabarbaro – priprava:
Prižgite pečico na 200 °C, klasično.
Pod vodo umijte rabarbaro in jo narežite na 3 cm velike kose v dolžino.
Rabarbaro dajte v posodo na štedilnik, dodajte 100 g sladkorja in 2 žlici vode.
Vse skupaj premešajte.
Posodo pokrijte s pokrovko in naj rahlo vre na nizki temperaturi okoli 10 minut. Po želji lahko dodate še več sladkorja, če se vam vse skupaj res zdi prekislo.
Ko rabarbara postane mehka, ampak ne razpade na otip, jo prelijte v pekač. Tu moram povedati, da imam jaz veliko raje, če je bolj ‘čežanasta’, vi pa naredite po svojem okusu.
Za drobljenec v plastično posodo stresite moko in jo skupaj z maslom zmešajte s svojimi prsti, kot da bi rahlo gnetli testo. Prste kar drgnite skupaj, da se sestavine zdrobijo. Drobljenec mora biti rahel, izgleda naj zrnat, kot da razpada. Pripravite se, da bo ta del kar močan zalogaj za vaše mišice na rokah in bo sladica zares zaslužena.
Drobljencu dodajte 50 g sladkorja in ovsene kosmiče in na roke premešajte.
Potresite drobljenec čez rabarbaro in pecite 30 minut, toliko da zgornja plast malo porjavi.
Postrezite še vroče, najbolje s smetano ali pa celo kepico vaniljevega sladoleda, lahko pa tudi brez vsega.
Hiter drobljenec z rabarbaro je nasitna sladica, ki jo pripravite ekspresno, v hladilniku pa počaka kar nekaj dni. Kar je še bolje je pa to, da lahko rabarbaro zamenjate tudi za jabolka ali pa celo dodate gozdne sadeže, postopek se ne spremeni.