Gratinirane skutne palačinke
Print Friendly, PDF & Email

Gratinirane skutne palačinke so odlična izbira za vse, ki imajo radi palačinke in skuto. Lahko jih postrežete kot sladico ob glavni jedi ali kot večerjo. Teknejo pa tudi kot vmesni prigrizek. Skutine gratinirane palačinke po spodnjem receptu so izredno nežnega in zame popolnega okusa. Po tem receptu bomo naredili 10 sladkih gratiniranih skutinih palačink in presenetili tudi bolj zahtevne okuse.

Pripomočki za pripravo gratiniranih skutinih palačink:

  • pekač velikosti 35 x 25 cm
  • električna pečica
  • električni mešalnik
  • 2x posoda za mešanje sestavin
  • manjša posodica za namakanje rozin
  • velika jušna žlica
  • tehtnica
  • ponev za peko palačink
  • zajemalka
  • lopatka za obračanje palačinke
  • električni štedilnik
  • krožnik za odlaganje pečenih palačink

Sestavine za pripravo gratiniranih skutinih palačink

Za 10 gratiniranih skutnih palačink

Za palačinke:

  • 2 celi jajci
  • 6 žlic bele gladke moke
  • 3,5 dl vode
  • ščepec soli
  • olje za peko palačink

Za skutni nadev:

  • 600 g skute
  • 2 vrečki vaniljevega sladkorja
  • 2 žlici navadnega sladkorja
  • 2 zvrhani žlici rozin
  • 5 žlic ruma + 5 žlic vode
  • 2 celi jajci

Za preliv:

  • 3 dl kisle smetane
  • 2 celi jajci

Postopek priprave gratiniranih skutinih palačink

Najprej vzamemo manjšo posodico v katero bomo dali dve veliki žlici rozin. Rozine nato prelijemo s petimi žlicami ruma in petimi žlicami vode. Sestavine premešamo in pustimo, da se rozine namakajo.

Med tem časom, ko se rozine namakajo, spečemo 10  palačink. Naredite jih lahko po receptu palačinke brez mleka ali pa izberete klasične. Pomembno je le to da palačinke niso debele in da se lepo zavijajo.

Za pripravo (peko) palačink potrebujemo okoli 20 minut. Najprej damo vse sestavine za pripravo mase za palačinke v večjo posodo in jih združimo s pomočjo električnega mešalnika v gladko in rahlo kremasto maso.

Vzamemo ponev in vanjo vlijemo malo olja, ki ga razmažemo po ponvi in nato v ponev vlijemo nekaj mase za palačinke (približno eno zajemalko – odvisno od velikosti vaše ponve in zajemalke). Palačinko pečemo približno 1-2 minutki na eni strani, nato palačinko obrnemo in spečemo še drugo stran.

Ta postopek ponavljamo dokler ne porabimo narejeno zmes. Pečene palačinke zlagamo na krožnik, eno na drugo in pustimo da se ohladijo.
Več o peki in pripravi mase za palačinke si lahko preberete na povezavi: Palačinke brez mleka.

Po tem, ko smo spekli vse palačinke, jih pustimo, da se nekoliko ohladijo in medtem pripravimo skutni nadev zanje.

V večjo posodo odtehtamo 600 g skute, vanj stresemo 2 vaniljeva sladkorja, dve veliki žlici navadnega sladkorja in dve celi jajci. Vse sestavine dobro premešamo z električnim mešalnikom. Nato odcedimo namočene rozine in jih na rahlo primešamo k narejeni kremi. Če želite da, se rozine najdejo v vsaki narejeni palačinki, jih lahko samo odcedite in nato dodajate med mazanjem palačink na vsako posamezno palačinko posebej.

Sedaj priklopimo tudi pečico in njeno temperaturo nastavimo na 160 °C (klasična pečica).

Na ohlajeno palačinko namažemo narejeno kremo, dodamo nekaj odcejenih rozin (v kolikor jih nismo že dodali v kremo) in palačinko zavijemo.

Svetujem vam, da palačinko zavijete tako, da najprej zavihate zgornji rob, nato stranska robova in palačinko zarolamo proti odprtem delu in jo tako zavijemo.

Tako zavite palačinke, zlagamo v pekač, katerega ni potrebno namastiti. Ko smo nadevali vse palačinke in jih zložili v pekač, naredimo še nadev.

Najprej stepemo 2 celi jajci z električnim mešalnikom, vanj dodamo 3 dl kisle smetane in nadaljujemo z mešanjem.

Ko so sestavine lepo združene, jih polijemo po pripravljenih in zavitih palačinkah v pekaču. Paziti moramo, da so vse palačinke lepo in v celoti polite z nadevom.

Pekač z narejenimi palačinkami postavimo v že ogreto pečico in pečemo 25 minut na 160 °C (klasična pečica). Temperaturo in čas pečenja po potrebi zmanjšajte ali povečajte, odvisno od moči vaše pečice. Ko so palačinke na vrhu lepo zlato rjavo zapečene, so pečene.

Gratinirane skutne palačinke pustimo na sobni temperaturi za krajši čas, da se nekoliko ohladijo, nato jih narežemo na približno enake kose in postrežemo.

Dober tek.

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 4.7]

Dodaj odgovor