Gratinirane palačinke s skuto
Print Friendly, PDF & Email

Gratinirane oziroma zapečene palačinke s skuto, so odlična spremljava k zelenjavni mineštri, v bistvu kot ena dopolnitev kosila, če se želimo tisti dan izogniti mesu. V tej različici sem jih zložila nekoliko drugače, v obliki torte. Skutni nadev sem dopolnila z rozinami, malenkost namočenimi v rumu in limonino esenco. Dobro, sveže!

Kaj potrebujemo za gratinirane palačinke s skuto:

  • skledo za pripravo skutnega nadeva
  • manjšo skodelico za rozine in rum
  • vilice
  • okrogel pekač za torte, premera 20 cm
  • skledo za maso za palačinke
  • električni mešalnik
  • zajemalko
  • ponev
  • lopatko za obračanje palačink
  • pečico, štedilnik

Sestavine za gratinirane palačinke s skuto

Za 8 oseb.

Za skutni nadev:

  • 400 g albuminske skute
  • 2 jajci
  • 80 g sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • limonina lupinica/esenca
  • 80 g rozin
  • 1 velika žlica ruma

Za testo za palačinke:

  • 2 jajci
  • 2 dl mleka
  • 2 dl vode
  • ščep soli
  • 120 g moke (večnamenske)

Za premaz zloženke iz palačink

  • 1 jajce
  • 2 žlici sladke smetane

Priprava gratiniranih skutnih palačink

Moje gratinirane oziroma zapečene palačinke iz skute sem začela pripravljati tako, da sem najprej pripravila nadev. Skuto, jajci, vailjev in navaden sladkor, rozine namočene v rumu in limonino esenco sem v primerni skledi zamešala kar z vilicami. Skuto sem uporabila albuminsko, ker ni tako kisla, lahko pa uporabimo katerokoli. Rozine sem predhodno oprala in jih za 10 minut pustila namočene v rumu. Namesto limonine esence lahko uporabite limonino lupinico bio, oziroma ne škropljene limone.

Nato sem pripravila testo za gratinirane palačinke s skuto. Vse sestavine sem preprosto zmešala z električnim mešalnikom. Testo naj bo malenkost redkejše, kot za običajne palačinke, na ta način so bolj mehke. Gratinirane palačinke s skuto lahko, s primerno moko, pripravimo tudi za ljudi, ki ne smejo uživati glutena. Moje izkušnje pravijo, da so brezglutenske palačinke bolj mehke in puhaste in enostavne za peko.

Nato sem pristavila ponev z žličko olja in jo dobro segrela. Začela sem s peko palačink in jih sproti zlagala v pekač. Pekača predhodno ni bilo treba namazati z maščobo. Izmenjaje sem nanizala 7 palačink s po dve žlici nadeva. Zaključila sem s palačinko.

Pečico sem ogrela na 220 stopinj (klasična peka). V manjši posodici sem razžvrkljala jajce in dodala dve žlici sladke smetane. Prelila sem čez zloženko iz palačink in skute in postavila v ogreto. Pekla sem 15 minut, da je zgornji del lepo porjavel.

Če vam je skuta všeč, morate pripraviti gratinirane palačinke s skuto. Po tem receptu niso zelo sladke, zato si jih lahko privoščite. Po želji jih lahko posujete s sladkorjem v prahu.

Naj vam teknejo!

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 4.7]

kuharcaKsenija

Sem diplomirana ekonomistka, zato rada žongliram s številkami na Osnovni šoli Šturje, kjer sem zaposlena. V prostem času pa rada kuham, šivam, pletem, kvačkam. Moja velika strast j tek, zato se veliko gibljem v naravi in pridno nabiram kilometre. Pri naši hiši imamo tudi zelo radi živali. Družbo nam delata psa Rubama in Pupa, muca Lili in bradata agama Tyron.

Dodaj odgovor