Francoski kolač “clafoutis”
Print Friendly, PDF & Email

Veliko brskam po spletu in iščem ideje za moje kuharske ali pekarske podvige. Tako sem pri iskanju ideje kako porabiti robide, ki jih imamo to leto v izobilju, našla recept za klafuti. Sliši se sicer smešno, a pri pripravi tega sočnega kolača nikogar ali ničesar ne klofutamo. Poleg robid sem imela tudi domače hruške in seveda sem preizkusila oboje. V osnovni različici se ta francoski kolač pripravi s celimi češnjami, vendar po mojih izkušnjah sploh ni pomembno, katero sadje uporabimo.

Francoski kolač "clafoutis"

Za pripravo francoskega kolača “clafoutis” potrebujemo naslednje pripomočke:

  • pekač za pito
  • mikser
  • posoda za mešanje (plastična)
  • lopatica
  • kuhinjska tehtnica

Sestavine (za pripravo dveh francoskih kolačev “clafoutis”) premera 23 cm):

  • 6 jajc
  • 100 g sladkorja
  • 75 g moke
  • 75 g mletih mandljev
  • 175 ml sladke smetane
  • 200 ml mleka
  • ščep soli
  • sadje po lastni izbiri
  • maslo ali margarina za namastitev pekača

 

Ko naštevamo uporabimo "neoštevilčen sistem" - to najdete v orodni vrstici: prva vrsta, četrti po vrsti (pikice)

Priprava francoskega kolača “clafoutis”

Penasto umešamo jajca in najprej dodamo sladkor. Postopoma dodamo smetano in nato mleko. Pečico prižgemo in jo segrejemo na 175 ali 180 stopinj.

Francoski kolač "clafoutis"

Posebej zmešamo suhe sestavine (moka, mandlji in sol) in jih primešamo v tekočo maso.

francoski kolač

Izdatno namastimo pekač in ga obložimo s sadjem.

Francoski kolač "clafoutis"

Pripravljeno maso prelijemo čez sadje in damo v ogreto pečico.

Francoski kolač "clafoutis"

Pečemo 30-40 min na 175 ali 180 stopinj, odvisno od pečice. Med pečenjem kolač lepo naraste in odstopi od pekača. Strah, da se bo testo preveč zapeklo ali prijelo, je odveč.

Ko je pečeno, zvrnemo na krožnik ali pladenj.

Francoski kolač "clafoutis"V moji različici s hruškami sem uporabila tudi malo cimeta. Sama sicer nisem sladkosneda in redko imam željo po tovrstni pregrehi. A pri tem kolaču tudi meni pade cuker tako nizko, da z lahkoto zmažem polovico te slastne sadne dobrote. Mehka kot puding, dobra še topla ali ohlajena iz hladilnika. Če sploh uspe kakšen kos počakati na ohlajanje!

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4]

DoroTeja

Mama dveh šoloobveznih fantov, ki sta aktivna športnika. Štajerka. Moj najljubši prostor v hiši - kuhinja. Že od malih nog. Kuham, pečem, eksperimentiram, ustvarjam, moje brbončice zaposlujem na polno. Kulinarično se izpovedujem najprej za meni najdražje, potem za svojo dušo. Potrjujem, da gre ljubezen skozi želodec.

Dodaj odgovor