Enostavno pecivo z marmelado
Pri enostavnem pecivu z marmelado gre za to, da je dejansko preprosto, a hkrati nudi užitek in zadovoljstvo ob okušanju. Odlikuje ga klasično kvašeno testo, približno kot za potico, za nadev pa izberemo marmelado, ki nam je ljuba. V moji različici je malinova marmelada, aromatična, dišeča, lokalne proizvodnje. Če vam je bolj všeč čokoladni okus, pa testo namažete z Nutello, Lino lado ali kakim drugim namazom. V tem primeru je treba čokoladni namaz malce segreti, da se lažje namaže.
Pripomočki za pripravo enostavnega peciva z marmelado
- skleda za pripravo testa
- žlica
- merilna posodica
- električni mešalec
- lonček za topljenje masla
- skledica za zmes jajca, sladkorja in masla
- kuhinjska krpa
- valjar
- pladenj, ki pride s pečico
- peki papir
- škarje
- manjša posodica za sladkor in vodo
- čopič
Sestavine za pripravo enostavnega peciva z marmelado
za 10-12 kosov
za testo
- 300 g večnamenske moke
- sol
- jajce
- 40 g masla
- 20 g kvasa
- 1,2 dl mleka
- 40 g sladkorja
za namaz
- 150 g poljubne marmelade ali čokoladnega namaza
za premaz
- čajna žlička sladkorja
- 2 čajni žlički vode
Postopek priprave enostavnega peciva z marmelado
Enostavno pecivo z marmelado začnemo pripravljati tako, da zgnetemo testo. V večjo skledo presejemo moko (jaz si od odmerjene količine vedno pustim 10-20 g moke za dokončno oblikovanje testa) in dodamo ščep soli. Premešamo z žlico.
V moko naredimo jamico in vanjo razdrobimo kvas in prelijemo z mlačnim mleko. Premešamo z žlico, da se kvas raztopi. V skledici kar z vilicami premešamo predhodno raztopljeno maslo, sladkor in jajce. Dodamo k moki in kvasu in ponovno na grobo premešamo kar z žlico.
V tej točki vzamemo električni mešalnik in dobro premešamo vse sestavine v testo. Kroglo testa stresemo na pult in jo dokončno oblikujemo.
Ponovno postavimo v pomokano skledo, pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo počivati eno uro.
Ko testo za tretjino naraste, ga stresemo na pomokan pult in z valjarjem oblikujemo v pravokotnik, ter namažemo s marmelado. En rob pustimo 2-3 cm nenamazan.
Enostavno pecivo z marmelado zavijemo kot rulado.
Rulado predenemo na peki papir in na pekač. Nato vzamemo kuhinjske škarje in svitek večkrat zarežemo pod kotom, kot prikazuje fotografija.
Vsak odrezek izmenično zapognemo v svojo stran, enkrat levo in naslednjič desno.
Pripravljeno pecivo postavimo na srednjo rešetko v mrzlo pečico. Temperaturo nastavimo na 170 stopinj Celzija in pečemo ventilatorsko 25 minut.
Takoj, ko je pečeno, si pripravimo premaz s sladkorjem in vodo, ter s čopičem premažemo pecivo, da se lepo zasveti.
Jaz sem ga malce potresla s sladkorjem v granulah, bolj zaradi videza. Enostavno pecivo z marmelado nam nadomesti palačinke ali kaj podobnega, kar postrežemo k mineštri. Lahko pa ga jemo za zajtrk s skodelico kave. Najboljše je takoj pečeno ali naslednji dan, potem pa se, kot vsa kvašena peciva, rado malce osuši. Ampak dvomim, da bo zdržalo tako dolgo. Naj tekne!