Enostavno pecivo z marmelado
Print Friendly, PDF & Email

Pri enostavnem pecivu z marmelado gre za to, da je dejansko preprosto, a hkrati nudi užitek in zadovoljstvo ob okušanju. Odlikuje ga klasično kvašeno testo, približno kot za potico, za nadev pa izberemo marmelado, ki nam je ljuba. V moji različici je malinova marmelada, aromatična, dišeča, lokalne proizvodnje. Če vam je bolj všeč čokoladni okus, pa testo namažete z Nutello, Lino lado ali kakim drugim namazom. V tem primeru je treba čokoladni namaz malce segreti, da se lažje namaže.

Pripomočki za pripravo enostavnega peciva z marmelado

  • skleda za pripravo testa
  • žlica
  • merilna posodica
  • električni mešalec
  • lonček za topljenje masla
  • skledica za zmes jajca, sladkorja in masla
  • kuhinjska krpa
  • valjar
  • pladenj, ki pride s pečico
  • peki papir
  • škarje
  • manjša posodica za sladkor in vodo
  • čopič

Sestavine za pripravo enostavnega peciva z marmelado

za 10-12 kosov

za testo

  • 300 g večnamenske moke
  • sol
  • jajce
  • 40 g masla
  • 20 g kvasa
  • 1,2 dl mleka
  • 40 g sladkorja

za namaz

  • 150 g poljubne marmelade ali čokoladnega namaza

za premaz

  • čajna žlička sladkorja
  • 2 čajni žlički vode

Postopek priprave enostavnega peciva z marmelado

Enostavno pecivo z marmelado začnemo pripravljati tako, da zgnetemo testo. V večjo skledo presejemo moko (jaz si od odmerjene količine vedno pustim 10-20 g moke za dokončno oblikovanje testa) in dodamo ščep soli. Premešamo z žlico.

V moko naredimo jamico in vanjo razdrobimo kvas in prelijemo z mlačnim mleko. Premešamo z žlico, da se kvas raztopi. V skledici kar z vilicami premešamo predhodno raztopljeno maslo, sladkor in jajce. Dodamo k moki in kvasu in ponovno na grobo premešamo kar z žlico.

V tej točki vzamemo električni mešalnik in dobro premešamo vse sestavine v testo. Kroglo testa stresemo na pult in jo dokončno oblikujemo.

Ponovno postavimo v pomokano skledo, pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo počivati eno uro.

Ko testo za tretjino naraste, ga stresemo na pomokan pult in z valjarjem oblikujemo v pravokotnik, ter namažemo s marmelado. En rob pustimo 2-3 cm nenamazan.

Enostavno pecivo z marmelado zavijemo kot rulado.

Rulado predenemo na peki papir in na pekač. Nato vzamemo kuhinjske škarje in svitek večkrat zarežemo pod kotom, kot prikazuje fotografija.

Vsak odrezek izmenično zapognemo v svojo stran, enkrat levo in naslednjič desno.

Pripravljeno pecivo postavimo na srednjo rešetko v mrzlo pečico. Temperaturo nastavimo na 170 stopinj Celzija in pečemo ventilatorsko 25 minut.

Takoj, ko je pečeno, si pripravimo premaz s sladkorjem in vodo, ter s čopičem premažemo pecivo, da se lepo zasveti.

Jaz sem ga malce potresla s sladkorjem v granulah, bolj zaradi videza. Enostavno pecivo z marmelado nam nadomesti palačinke ali kaj podobnega, kar postrežemo k mineštri. Lahko pa ga jemo za zajtrk s skodelico kave. Najboljše je takoj pečeno ali naslednji dan, potem pa se, kot vsa kvašena peciva, rado malce osuši. Ampak dvomim, da bo zdržalo tako dolgo. Naj tekne!

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.6]

kuharcaKsenija

Sem diplomirana ekonomistka, zato rada žongliram s številkami na Osnovni šoli Šturje, kjer sem zaposlena. V prostem času pa rada kuham, šivam, pletem, kvačkam. Moja velika strast j tek, zato se veliko gibljem v naravi in pridno nabiram kilometre. Pri naši hiši imamo tudi zelo radi živali. Družbo nam delata psa Rubama in Pupa, muca Lili in bradata agama Tyron.

Dodaj odgovor