Eksotičen mangov sladoled z grškim jogurtom
Print Friendly, PDF & Email

Eksotični tropski sadež mango sicer lahko kupimo skozi vse leto, vendar zelo težko je dobiti zares dobrega. Te dni sem v dar dobila štiri kose zares okusnega, sladkega in aromatičnega manga. Ker sem velika ljubiteljica tega sadeža, je nastala dilema kako ga zaužiti. Seveda sem si dva privoščila kar sveža in najbolj sem uživala ob “obiranju” koščice. Ostala dva sem spremenila v nadvse slasten, eksotičen mangov sladoled z grškim jogurtom. Zaradi teksture grškega jogurta, je takšen sladoled izrazito kremen in svilnat ter zaradi arome nadvse slasten. Grški jogurt si lahko naredite sami po receptu grški jogurt – kralj med jogurti.

eksoticni-mangov-sladoled-z-grskim-jogurtom-12Eksotičen mangov sladoled z grškim jogurtom – pripomočki:

 • električni sekljalnik
 • nož
 • deska za rezanje
 • žlica
 • aparat za sladoled

Eksotičen mangov sladoled z grškim jogurtom – sestavine:

Sestavine zadoščajo za cca. 1,2 l sladoleda

 • 2 zrela, sladka, sočna manga
 • 400 g grškega jogurta
 • 150 ml sladke smetane
 • javorjev sirup ali rjavi sladkor (količina po želji)
 • strok bourbon vanilje
 • sok pol limone
 • noževa konica rumene jedilne arome (ni obvezno)

Eksotičen mangov sladoled z grškim jogurtom – postopek:

Mango olupimo in zrežemo na kose. Ker je sadež zelo sočen in zato spolzek, pazimo da se ne urežemo. Ni se nam potrebno truditi, da bi kosi manga bili lepi, estetski, ker jih bomo tako in tako zmleli.eksoticni-mangov-sladoled-z-grskim-jogurtom-1Narezane kose manga predenemo v sekljalnik in ga zmeljemo v mangov pire.eksoticni-mangov-sladoled-z-grskim-jogurtom-2V mangov pire dodamo vse ostale sestavine: grški jogurt, javorjev sirup ali rjavi sladkor, bourbon vaniljo, sladko smetano in sok pol limone ter v sekljalniku temeljito premešamo.eksoticni-mangov-sladoled-z-grskim-jogurtom-4

eksoticni-mangov-sladoled-z-grskim-jogurtom-5Ker sem želela izrazito mangovo rumeno barvo sladoleda, sem dodala noževo konico jedilne rumene barve, ki jo običajno uporabljamo za sladice. Barvilo ni obvezna sestavina.eksoticni-mangov-sladoled-z-grskim-jogurtom-3Pripravimo si posodo aparata za sladoled, ki smo jo že dan prej dali v zmrzovalnik. Pri nas je ta posoda vedno v zmrzovalniku – za vsak slučaj nujne in takojšnje uporabe.eksoticni-mangov-sladoled-z-grskim-jogurtom-6Aparat za sladoled v celoti sestavimo in vklopimo “na prazno” ter šele nato skozi odprtino nalijemo maso za sladoled. Če bi v globoko zamrznejo posodo najprej vlili maso za sladoled in šele nato začeli sestavljati ostale dele aparata, bi se nam zgodilo, da aparat ne bi deloval, ker bi masa v trenutku ob straneh in na dnu zmrznila in se metlica aparata ne bi več mogla vrteti. eksoticni-mangov-sladoled-z-grskim-jogurtom-7Z aparatom za sladoled se pripravijo zelo okusni sladoledi. Nakup aparata ni več veliki strošek, cenovno je zelo dostopen. Ko je sladoled gotov, ga lahko postrežemo takoj ali ga hranimo v posodo in damo v zmrzovalnik. Če ga bomo uporabili iz zmrzovalnika, ga vzamemo iz zmrzovalnika 15 do 20 minut prej.  Sladoled iz aparata nima ledenih kristalov, temveč je kremaste strukture.

Namig
Na enak način lahko pripravimo sladoled iz katerega koli drugega sadja: borovnice, maline, banane, marelice, jagode … 

Marianna vam želi slastne in nesramno dobre sladolede!eksoticni-mangov-sladoled-z-grskim-jogurtom-9

 

Ocena:
Skupaj: 10 Povprečno: 4.8]

Dodaj odgovor