Domač sladoled
Print Friendly, PDF & Email

Domač sladoled po tem receptu je zagotovo ena izmed najboljših domačih sladic odličnega, polnega in kremnega okusa, ki sem jih do sedaj poskusila. Poleg nežne in kremne teksture, si lahko izberete tudi različne okuse tako, da bodo vaši domači vedno presenečeni, ko jih boste razveselili z novim okusom domačega sladoleda. Domač sladoled po tem receptu je otročje lahek za pripravo, lotijo ga se lahko tudi popolnoma ne izkušeni. Priprava je hitra in zelo preprosta, brez uporabe sladolednega aparata. Sledite temu receptu in si privoščite približno 3 l odličnega domačega sladoleda.

Domač sladoled

Pripomočki za domač sladoled

  • štiri plastične posode s pokrovom, primerne za zamrzovanje živil, volumna 1 l
  • električni mešalnik

Sestavine za domač sladoled

Za 1,5 l vaniljevega sladoleda:

  • 500 ml sladke smetane za stepanje (mlečna, ne rastlinska!)
  • 220 ml kondenziranega mleka s čim več maščobe (večji procent maščobe v mleku bo naredil bolj kremno sladoledno teksturo)
  • strok vanilje ali 10 kapljic vaniljeve arome
  • 4 velike jušne žlice sladkorja
  • 2 vaniljeva sladkorja

Za 1,5 l čokoladnega sladoleda:

  • 500 ml sladke smetane za stepanje (mlečna, ne rastlinska!)
  • 220 ml kondenziranega mleka (s čim več m.m.)
  • 3 čajne žličke čokolade v prahu
  • 4 velike jušne žlice sladkorja
  • 1 vrečka vaniljevega sladkorja
Opomba avtorice

Za dodatno popestritev okusov lahko vanilijevem sladoledu dodamo še na drobno sesekljane orehe, mandlje ali lešnike. Prav tako lahko iz osnove za vaniljev sladoled pripravimo tudi druge okuse. To naredimo tako, da sestavinam namesto vaniljeve arome, dodamo jagodno, malinovo ali katero koli drugo aromo.

Čokoladni sladoled pa lahko popestrimo z naribano temno čokolado.

To niso obvezne sestavine in v kolikor se odločimo, da poskusimo tudi to različico, na 1,5 l pripravljenega sladoleda dodajmo:

  • 5 žlic zdrobljenih orehov za vaniljev sladoled,
  • 30 g naribane temne čokolade za čokoladni sladoled.

Kako pripravimo domač sladoled

Kot sem že omenila, sladoled bomo pripravili otročje preprosto in brez uporabe sladolednih aparatov. Okuse in dodatke lahko izberemo po lastni želji, kajti možnosti je neskončno. Tokrat sem pripravila sladoled z okusom vanilje in vanj dodala sesekljane orehe ter sladoled z okusom mlečne čokolade z dodanimi koščki temne čokolade.

Vaniljev sladoled

Vzamemo globljo posodo in vanjo vlijemo 500 ml sladke mlečne smetane za stepanje. Dodamo 4 žlice sladkorja, 1 vrečko vaniljevega sladkorja ter 10 kapljic vaniljeve arome. V kolikor nimamo vaniljeve arome, to lahko nadomestimo s strokom vanilje, ki ga prerežemo po sredini in iz nje postrgamo semena, ki jih dodamo k ostalim sestavinam.

Smetano z dodanimi sestavinami stepemo s pomočjo električnega mešalnika v trdo kremo. Tako stepeni smetani dodamo 220 ml kondenziranega mleka in vse skupaj zmiksamo z električnim mešalnikom.

V kolikor imate radi orehe lešnike ali mandlje, jih lahko (grobo nasekljane) po želji dodate in pri nizki hitrosti vmešate.

Pripravljeno maso vlijemo v posodo, primerno za zamrzovanje, pokrijemo in vse skupaj postavimo v zamrzovalnik. Pustimo, da se ohladi in strdi, najbolje čez noč.

Čokoladni sladoled

Ponovno vzamemo globljo posodo in vanj damo 500 ml sladke mlečne smetane. Smetani dodamo 4 žlice sladkorja  in 1 vrečko vaniljevega sladkorja in smetano trdo stepemo. V tako stepeno smetano dodamo 220 ml kondenziranega mleka in nadaljujemo z miksanjem sestavin dokler ne dobimo kremne teksture. Sedaj dodamo 3 čajne žličke čokolade v prahu.

Za bolj intenziven okus, po želji, lahko dodamo še 30 g na grobo naribane temne čokolade, ki jo z električnim mešalnikom počasi vmešamo, da so vse sestavine lepo združene.

Pripravljeno maso vlijemo v posodo za shranjevanje sladoleda, jo pokrijemo in postavimo v zamrzovalnik vsaj za 10 ur, najbolje čez noč, da se sladoled dobro strdi.

 

Domač sladoled je pripravljen. Uživajte v čudovitem okusu.

Domač sladoled

Prijetno sladkanje :).

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 3]

Dodaj odgovor