Čokoladno pecivo z orehi in brusnicami
Print Friendly, PDF & Email

Čokolado pecivo z orehi in brusnicami je pripravljeno zelo hitro in enostavno. In, če ne marate brusnic, jih lahko enostavno izpustite. Tudi orehe lahko zamenjate z lešniki, mandlji …
Specite čokoladno pecivo z orehi in brusnicami in se prepustite okusu. Mimogrede – najboljše je še malce toplo, takrat se vse skupaj kar topi v ustih. In priznam, pri nas doma to pecivo redko dočaka, da bi se povsem ohladilo, preden ”ga napademo”.

Pripomočki za čokoladno pecivo z orehi in brusnicami

  • 2 skledi
  • nož in deska za rezanje
  • električni mešalnik
  • pekač velikosti 13×30 cm (lahko tudi malenkost večji)
  • papir za peko
  • kuhinjska tehtnica
  • kozica
  • silikonska lopatka za mešanje ali kuhalnica
  • žlica
  • pečica
  • štedilnik
  • 2 posodi za pripravo vodne kopeli

Sestavine za čokoladno pecivo z orehi in brusnicami

  • 120 g čokolade za kuhanje
  • 120 g orehovih jedrc
  • 150 g masla
  • 90 g sladkorja
  • 1 zavojček vaniljevega sladkorja
  • 4 jajca
  • 70 g gladke moke
  • 60 g suhih brusnic

Za okras:

  • 50 g bele čokoladne kuverture
  • malo čokoladnih koščkov za posip

Pecivo okrasimo po želji in okusu. Lahko ga prelijemo tudi z cca. 80 g jedilne čokolade, v kateri raztopite nekaj masla (cca. 40-50 g).

Priprava čokoladnega peciva z orehi in brusnicami

Pečico vklopimo in nastavimo na 160 °C (ventilacija).

Čokolado narežemo na koščke, prav tako nasekljamo orehova jedrca. Maslo stopimo v kozici, na štedilniku. Pripravimo si tudi suhe brusnice, ki jih, če vam niso ljube, lahko enostavno izpustite.

Jajca ločimo na rumenjake in beljake. Beljake stepemo v trden sneg.

Rumenjakom pa dodamo: na koščke narezano čokolado, sladkor, vaniljev sladkor in stopljeno maslo. Premešamo. Koščki čokolade se bodo med tem stopili, prav je tako. Nato vmešamo, lahko kar z mešalnikom, pri najnižji hitrosti, sneg iz beljakov.

V zmes sedaj počasi, med mešanjem, žlico po žlico dodajamo moko, ki jo dobro vmešamo v čokoladno zmes. Ročno vmešamo še orehe in brusnice. Maso za čokoladno pecivo z orehi prelijemo v pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko.

Pečemo v že ogreti pečici, na 180 °C (ventilacija), 40-45 minut. Čas peke je odvisen od moči pečice, zato preverite ali je pečeno tako, da v pecivo zapičite zobotrebec in, ko tega izvlečete, mora biti suh.

Pečeno pecivo vzamemo iz pekača in še toplega prelijemo s čokolado (pecivo pustimo na papirju za peko, a robove papirja odmaknemo s peciva).
Jaz sem tokrat izbrala belo čokoladno kuverturo, ki sem jo stopila na vodni kopeli in čez posula nekaj čokoladnih koščkov. Lahko bi ga prelila tudi s stopljeno jedilno čokolado, ki ji primešamo nekaj masla. Razmerje med čokolado in maslo lahko določite sami, zato so navedene sestavine za to (glej zgoraj) le okvirne). Skratka, pri okraševanju se prepustite domišljiji.

Čokoladno pecivo z orehi in brusnicami postrežemo, ko je še malce mlačno, ali pa povsem ohlajeno. V obeh primerih bo teknilo. Čeprav, kot že omenjeno, še malce toplo je naravnost božansko …

Prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.8]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor