Čokoladne košarice z gozdnimi sadeži
V eni izmed trgovskih verig sem te dni kupila revijo z različnimi recepti za praznike. Že na naslovnici me je pritegnila sladica, ki je izgledala res božansko, čokoladne košarice z jagodno omak. Čeprav se mi je zdelo, da je priprava kar zahtevna, sem se vseeno odločila, da jo pripravim. Ker pa v trgovini niso imeli zamrznjenih jagod, ki so potrebne za to sladico, sem malo eksperimentirala in kupila kar gozdne sadeže. Tudi ostale sestavine smo malo priredili glede na originalen recept in povečali količine. Ugotovila pa sem, da priprava sploh ni tako zahtevna, nad sladico pa so bili vsi navdušeni. Pa čeprav ne izgledajo tako perfektne kot tiste v reviji.
Čokoladne košarice z gozdnimi sadeži – pripomočki:
- pekač za mafine
- papirnati modelčki za mafine (24 kosov)
- večja skleda
- 3 manjše sklede
Čokoladne košarice z gozdnimi sadeži – sestavine:
- 160 g zamrznjenih gozdnih sadežev (po želji tudi jagod)
- 3 žlice vode in še malo vode za vodno kopel
- 2 žlički limoninega soka
- vanilin sladkor
- 2 žlici navadnega sladkorja (če se nam sadje zdi prekislo, ga lahko dodamo še malo več)
- 2 žlički škroba
- 300 g temne čokolade
- 300 g mlečne čokolade
- 200 g bele čokolade
Čokoladne košarice z gozdnimi sadeži – priprava:
Pekač za mafine obložimo s papirnatimi modelčki, najbolje je uporabiti kar dva kosa, da je opora za čokolado boljša.
Pripravimo omako iz gozdnih sadežev. Večje kose zamrznjenih sadežev na grobo narežemo in vse skupaj damo v posodo.
Dodamo vodo, limonin sok, vanilin sladkor in navadni sladkor. Na srednje močnem ognju popolnoma razpustimo sadje.
Posebej zmešamo škrob in dve žlički vode ter dodamo to k omaki iz gozdnih sadežev. Omaka se mora malo zgostiti. ne sme biti preveč tekoča, ne preveč gosta. Postavimo na stran in začnemo pripravljati čokolado. Pripravimo vodno kopel. V večjo posodo nalijemo malo vode in gor postavimo manjšo posodo.
Ko voda zavre, v manjšo posodo nalomimo najprej temno in mlečno čokolado.
Ves čas mešamo, da se nam ne zažge. Ko je čokolada tekoča, je dovolj stopljena.
V papirnati modelček najprej damo nekaj žlic stopljene čokolade, toliko da prekrije dno. Nekaj je prihranimo še za konec. Pekač damo za nekaj minutk v skrinjo, da se čokolada strdi.
Enako kot smo prej stopili temno čokolado, ponovimo tudi z belo. Vlijemo jo na vrh temne in spet postavimo v skrinjo. Bele čokolade ne bomo več potrebovali, zato jo v celoti porabimo.
Ko se strdi tudi bela čokolada nanj damo polovico žličke omake iz gozdnih sadežev. Pazimo, da omaka ne sega do roba, damo jo samo na sredino. Takoj zatem na omako damo še preostalo temno čokolado.
Spet postavimo za nekaj trenutkov v skrinjo, če želimo, da se nam čokolada na hitro strdi. Malo preden ponudimo, pa jih damo ven, saj omaka ne sme biti zamrznjena. Če pa želimo, jih lahko damo naravnost v hladilnik že na začetku. Tam ji tudi hranimo.