Čokoladne kocke
Print Friendly, PDF & Email

Čokoladne kocke so odlična sladica, zelo nežnega in predvsem sočnega okusa, ki v veliki meri spominja na čupavce. Pravzaprav gre za čupavce, a da bi nekoliko popestrili okus in videz klasičnih čupavcev in, ker niso vsi ljubitelji kokosa, jih namesto v kokosu povaljajte v mletih mandljih, orehih, … ter z odličnim okusom in drugačnim videzom zagotovo razveselite vso družino, posebej pa najmlajše. Čokoladne kocke lahko v zaprti embalaži počakajo tudi več dni, ter kljub temu ostanejo mehke in sočne. Po tem receptu bomo naredili odlično pecivo, ki bo zadostovalo za 8 do 10 oseb.

Pripomočki za čokoladne kocke:

 • podolgovat pekač premera 32 X 20 cm
 • električni mikser

Sestavine za čokoladne kocke

Za biskvit:

 • 5 celih jajc
 • 5 žlic rjavega nerafiniranega sladkorja
 • 6 žlic bele gladke moke tip 500
 • 2 čajni žlički (približno 12 g) raztopljenega masla
 • 1 pecilni prašek
 • 130 g mlete kokosove moke, mletih orehov ali mandljev (lahko tudi čokoladne ali pisane drobtinice (mrvice)

Za čokoladni obliv:

 • 200g mlečne čokolade
 • 100g čokolade za kuhanje
 • 2 veliki žlici masla (približno 20 g)
 • 2,5 dl mleka (po potrebi lahko nekoliko več)

Kako pripravimo čokoladne kocke

Najprej se lotimo biskvita. V posodo razbijemo 5 celih jajc in jim dodamo 5 žlic sladkorja. Ti dve sestavini dobro premešamo s pomočjo električnega mikserja.

V skodelico damo dve čajni žlički masla in jo postavimo na toplo, da se maslo raztopi. Ko je maslo raztopljeno, ga primešamo jajčno sladkorni masi. Takoj za tem dodamo 6 žlic moke in pecilni prašek. Nato vse skupaj še enkrat dobro premešamo z električnim mikserjem.

 

Ko so sestavine dobro združene, maso vlijemo v pekač obložen s papirjem za peko.

Pečemo približno 12 do 15 minut v na 160 °C (ventilacija) predhodno ogreti pečici (po potrebi prilagodite temperaturo in čas pečenja biskvita svoji pečici). Med tem, ko čakamo, da se biskvit speče, lahko naredimo čokoladni obliv.

Ko je testo pečeno, ga vzamemo iz pečice, počakamo, da se malenkost ohladi in še toplo narežemo na kocke velikosti 2×2 cm.

 

Čokoladni obliv pripravimo s pomočjo vodne kopeli, zato prvo (večjo) posodo vlijemo vročo vodo (nekje do polovice posode) in jo postavimo na štedilnik. Ko voda zavre, zmanjšamo temperaturo in na nizkem ognju nad soparo postavimo drugo (manjšo) posodo.

V zgornjo posodo damo 2 žlici masla, na koščke nalomljeni mlečno in čokolado za kuhanje, ter vlijemo še 2,5 dl mleka.

Vse sestavine nenehno mešamo, da se popolnoma raztopijo.

V primeru, da je čokoladni obliv pregost, lahko po potrebi dodamo še malo mleka. Mleko dodajajte postopoma. Čokoladni obliv naj bo kremen (ne pregost in ne preveč tekoč). Ko so sestavine v posodi popolnoma raztopljene, čokoladni obliv odstranimo s štedilnika in vanj takoj namočimo narezane kocke pripravljenega biskvita.

Kocke biskvita še vroče povaljamo v toplem oblivu tako, da jih na kratko pomočimo v čokoladi z vseh strani.

Takoj po tem, ko smo jih namočili v čokoladnem oblivu, čokoladne kocke povaljamo še v mletih mandljih ali orehih, mleti kokosovi moki ali pisanih oz. čokoladnih mrvicah. V mojem primeru tokrat mleta kokosova moka, a naravnost odlične so tudi z mletimi orehi in mandlji.

Čokoladne kocke nato pa položimo na servirni krožnik in postrežemo. Pri nas jim dodamo še malo čokoladnega preliva. 😉

V primeru da čokoladnih kock ne pojemo v enem dnevu, jih shranimo v posodi s pokrovom, zapremo in uživamo v kakšnem koščku ob jutranji kavici še cel teden.

Dober tek. 🙂

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.7]

Dodaj odgovor