Cimetove rolice
Print Friendly, PDF & Email

Mmm obožujem vonj po cimetu… Ob peki cimetovih rolic bo vaš dom omamno zadišal. Cimetove rolice so eksplozija okusov – mehko testo, sladek cimetov nadev, sladkorni preliv…kaj več si od sladice še lahko zaželimo. Cimetove rolice se priležejo ob skodelici kave, kakava, bele kave ali drugega napitka po vašem okusu. cimetove-rolice

Pripomočki za pripravo cimetovih rolic:

Pri pripravi te jedi posebnih pripomočkov ne potrebujete.

Sestavine za pripravo cimetovih rolic (za 20-25 rolic):

Testo:

  • 550 g moke (sama sem uporabila 250 g pirine moke in 300 g bele pšenične moke, lahko pa uporabite pšenično moko v celoti)
  • 60 g sladkorja
  • 300 ml toplega mleka
  • 100 g stopljenega masla
  • 1 vrečkica suhega kvasa
  • 1/2 žličke soli
  • 2 jajci

Nadev:

  • 70 g stopljenega masla
  • 100 g sladkorja (lahko rjavega ali belega)
  • 5 žličk (cca 15 g) cimeta

Premaz:

  • 1 jajce

Preliv:

  • 20 ml mleka
  • 1/2 žličke vanilijeve paste
  • 60 g sladkorja v prahu

 

Postopek priprave cimetovih rolic:

Najprej se lotimo priprave testa. V posodo za gnetenje presejemo moko in ji dodamo vse suhe sestavine. Dobro jih premešamo. Dodamo mokre sestavine in zgnetemo. Sama sem uporabila večnamenski aparat z nastavkom za gnetenje, lahko pa testo zamesite tudi na roke. Testo pride mehno, voljno. cimetove-rolice-1Pustite vzgajati. Ko naraste dvojno, ga rahlo pregnetete in vzhajate drugič. Ko vhaja drugič ga prestavite na pomokano površino in razvaljate v pravokotnik debeline slabe pol centimetra. Testo premažemo s stopljenim maslom in posujemo z mešanico sladkorja in cimeta. cimetove-rolice-2Testo zavijemo v dolgo kačo in narežemo na kolobarje debeline cca 2 cm. Režete lahko z ostrim nožem ali s pomočjo tanke niti. Rolice nadevamo na pekač, ki ga obložimo s peki papirjem. Pustimo vzhajati približno 1 uro. cimetove-rolice-3Pred peko jih premažemo s razžvrkljanim jajcem. Pečemo na 200°C, približno 15 minut. cimetove-rolice-4Medtem, ko se cimetove rolice pečejo, v manjši posodici zmešamo vse sestavine za preliv. Pečene cimetove rolice malo ohladimo potem pa prelijemo z prelivom. cimetove-rolice-5

Postrežemo ohlajene ali še mlačne.

Pa prijetno sladkanje.

 

Več o cimetu:  Cimet-ena najstarejših začimb

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Dunja

Sem Dunja, ena izmed avtoric receptov na oblizniprste.si. Rada ustvarjam, poleg kuhanja in peke rada tudi šivam in kvačkam. Večino svojega časa pa posvečam svojima sinovoma, s katerima najraje skupaj pripravljamo sladice. Pa dober tek in prijetno sladkanje ;)

One thought on “Cimetove rolice

Dodaj odgovor