Cheesecake z malinami
Print Friendly, PDF & Email

Cheesecake z malinami je lahka, osvežilna in okusna sladica iz piškotne podlage, osvežilnega nadeva iz kremnega sira ter malininega preliva. Priprava je enostavna in brez peke. Čeprav se na prvi pogled zdi, da potrebujemo cel kup sestavin, temu v resnici ni tako, saj se na seznamu kakšna sestavina večkrat ponovi.

Cheesecake z malinami – pripomočki:

  • pekač za pite ali torte premera 30 cm
  • peki papir
  • lonček oz. kozica
  • 3 posode
  • električni mešalnik
  • valjar
  • kuhinjska tehtnica
  • lopatka
  • žlica in čajna žlička

Cheesecake z malinami – sestavine:

Za piškotno dno:

  • 130 g piškotov (albert keksov oz. piškotov po izbiri)
  • 50 g fino zmletih mandljev
  • 90 g masla
  • 1 žlica sladkorja v prahu
  • vanilijev sladkor ali vanilijev ekstrakt
  • 1 čajna žlička kremnega sira

Za kremni nadev:

  • 200 ml sladke smetane
  • 1 žlica sladkorja
  • 320 g kremnega sira (npr. Philadelphija)
  • sok polovice limone
  • 60 g sladkorja v prahu
  • 1 vrečka želatine v prahu (10 g)

Za malinin preliv:

  • 300 g malin (svežih ali zamrznjenih)
  • 2 do 3 žlice sladkorja (po okusu – odvisno od kislosti malin)
  • 2 jedilni žlici vode
  • pol vrečke želatine v prahu (5 g)

Cheesecake z malinami – postopek:

Najprej naredimo piškotno dno. Piškote z valjarjem zdrobimo, dodamo zmlete mandlje in sladkor v prahu. Maslo stopimo. Pekač obložimo s peki papirjem in ga premažemo s stopljenim maslom. Preostalo maslo vlijemo v posodo s piškoti in mandlji in dobro premešamo.

cheesecake-z-malinami-3

Dodamo še žličko kremnega sira in še enkrat premešamo. Mešanico pretresemo na pekač in jo razporedimo po celi površini (lahko valjamo s kozarcem, lahko si pomagamo le z rokami …). Pekač damo v hladilnik in se lotimo priprave kremnega nadeva.

cheesecake-z-malinami-4

Želatino namočimo v vodi, da nabrekne (glej navodila na embalaži). V eni posodi zmešamo kremni sir, limonin sok in sladkor v prahu. V drugi posodi pa stepemo sladko smetano. Med stepanjem dodamo žlico sladkorja. Nato sladko smetano vmešamo v zmes s kremnim sirom.

cheesecake-z-malinami-6

Želatino med stalnim mešanjem stopimo nad paro (naj ne zavre) in jo nato vmešamo v kremni nadev ter vse skupaj dobro premešamo z električnim mešalnikom.

cheesecake-z-malinami-7

cheesecake-z-malinami-8

Nato nadev nadevamo na prej pripravljeno piškotno podlago. Vse skupaj damo v hladilnik za vsaj eno uro.

cheesecake-z-malinami-9

Nato naredimo malinin preliv. Želatino namočimo v vodi, da nabrekne (držimo se navodil na embalaži).  Maline, sladkor in vodo pokuhamo v kozici, da se sladkor raztopi (približno 5 minut).

cheesecake-z-malinami-10

Nato kozico odstavimo in počakamo, da se preliv ohladi. Potem želatino med stalnim mešanjem stopimo nad paro (naj ne zavre) in jo vmešamo v malinin preliv. Preliv prelijemo in razporedimo po torti. Cheesecake damo za vsaj 5 ur v hladilnik (lahko pa kar čez noč).

Nasvet avtorice
Po želji lahko preliv zmiksamo in precedimo skozi cedilo, da dobimo gladek preliv.

cheesecake-z-malinami-11

Ko je cheesecake ohlajena, jo vzamemo iz pekača, narežemo, postrežemo in uživamo v njenem osvežilnem okusu.
(Na spodnji sliki cheesecake še ni dovolj ohlajena – a vseeno nič manj okusna.)

Veliko užitkov pri pripravi in sladkanju!

Ocena:
Skupaj: 12 Povprečno: 4.5]

Manca Rudolf

Hej! Sem Manca Rudolf, avtorica kulinaričnega bloga Rudolfova malca (http://www.rudolfovamalca.com/), kamor objavljam recepte, priporočila in druga (kulinarična) doživetja. Sem zagovornica sezonske, lokalne, doma pridelane hrane. Rada imam preproste recepte, hkrati pa se izogibam uporabe vnaprej pripravljenih polizdelkov – raje čim več pripravim sama. Sem tudi ljubiteljica glasbe, zborovskega petja, slovenskih narečij, dobrih knjig, francoskega jezika, našega planeta, (ročno izdelanega) nakita, prikupnih kuharskih pripomočkov in dobre hrane.

Dodaj odgovor