Češnjeva rulada z vinsko kremo
Print Friendly, PDF & Email

Češnjeva rulada z vinsko kremo je presenetljivo lahka, aromatična sladica. Krema ravno prav zadiši po ˝rujni kapljici˝, biskvit pa je izredno mehak. Češnje poskrbijo za dodatno sočnost in svežino. Češnjeva rulada z vinsko kremo vas ne bo pustila ravnodušnih.

Pripomočki za pripravo češnjeve rulade z vinsko kremo:

  • skleda
  • električni mešalnik
  • metlica za stepanje
  • silikonska lopatka
  • cedilo
  • pekač velikosti 46 X 36 cm (pekač od pečice)
  • 2 lista peki papirja
  • vlažna kuhinjska krpa
  • deska
  • manjši nož
  • krožnik
  • manjša kozica

Sestavine za češnjevo rulado z vinsko kremo

Za testo:

  • 4 jajca
  • 80 g sladkorja
  • 100 moke (večnamenske)
  • ščepec soli

Za kremo:

  • 0,75 dl belega vina
  • 3 rumenjaki
  • 50 g sladkorja
  • 4 listi želatine
  • 2,5 dl sladke smetane za stepanje
  • 250 g češenj

Za posip:

  • 1-2 majhni žlički kristalnega sladkorja

Priprava češnjeve rulade z vinsko kremo

Najprej pripravimo testo. V večjo skledo ubijemo 4 jajca, dodamo 80 g sladkorja in ščepec soli. In vse skupaj dobro stepemo. Beljakov ni potrebno ločevati, le čas stepanja je nekoliko daljši (4-5 minut).

Ko se zmes zgosti, vzamemo cedilo in skozi cedilo presejemo moko, ter jo narahlo vmešamo z metlico.

Vzamemo nizek pekač, nanj položimo peki papir in maso za rulado enakomerno porazdelimo.

Pekač postavimo v predhodno ogreto pečico na 170 stopinj Celzija. Pečemo ventilatorsko 14-15 minut, do zlato rjave barve.

Vzamemo nov kos peki papirja, ga položimo na vrh biskvita, obrnemo naokrog in peki papir, na katerem smo pekli, odstranimo. Še vroč biskvit skupaj s peki papirjem zavijemo v rulado in nato še v vlažno kuhinjsko krpo.

Češnje razkoščičimo in nekoliko osušimo na kuhinjski brisači.

Pripravimo kremo za češnjevo rulado z vinsko kremo.

V skledo nalijemo 0,75 dl belega vina (vseeno katerega, naj bo takšno, ki vam je všeč po okusu), dodamo 3 rumenjake in 50 g sladkorja in penasto vmešamo. V drugi skledi stepemo 2,5 dl sladke smetane do čvrstega. Obe masi nežno vmešamo skupaj. Če želite, lahko brez skrbi opustite vino. V tem primeru penasto stepete samo rumenjake in sladkor.

V krožnik nalijemo mrzlo vodo in vanjo položimo 4 lističe želatine, počakamo, da nabrekne. Nato jo ožmemo. Pripravimo vodno kopel. Na štedilnik pristavimo manjšo kozico z vodo, ki jo segrejemo do vrelišča in nato temperaturo znižamo. Nad kozico položimo krožnik z želatino in rahlo mešamo, da se želatina stopi. Nato jo dodamo k zgoraj pripravljeni kremi in nežno vmešamo.

Ohlajeno rulado razvijemo, namažemo s kremo, vendar ne do konca nasprotnega roba, ker z zavijanjem rulade potiskamo kremo naprej, vodoravno postavimo vrsto razkoščičene češnje in nekoliko zavijemo. Ponovno razporedimo češnje in zavijemo. Ponavljamo, dokler ne dosežemo konca rulade.

Rulado lahko posujemo s kristalnim sladkorjem. Dlan rahlo zmočimo pod mrlo vodo in preprimemo rulado, da je le-ta rahlo vlažna in potresemo.

Priporočljivo je, da rulado damo v hladilnik za 2-3 ure, da se krema dobro učvrsti. Potem preprosto narežemo dva centimetrske rezine in uživamo!

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.8]

kuharcaKsenija

Sem diplomirana ekonomistka, zato rada žongliram s številkami na Osnovni šoli Šturje, kjer sem zaposlena. V prostem času pa rada kuham, šivam, pletem, kvačkam. Moja velika strast j tek, zato se veliko gibljem v naravi in pridno nabiram kilometre. Pri naši hiši imamo tudi zelo radi živali. Družbo nam delata psa Rubama in Pupa, muca Lili in bradata agama Tyron.

Dodaj odgovor