Češnjeva rulada z vinsko kremo
Češnjeva rulada z vinsko kremo je presenetljivo lahka, aromatična sladica. Krema ravno prav zadiši po ˝rujni kapljici˝, biskvit pa je izredno mehak. Češnje poskrbijo za dodatno sočnost in svežino. Češnjeva rulada z vinsko kremo vas ne bo pustila ravnodušnih.
Pripomočki za pripravo češnjeve rulade z vinsko kremo:
- skleda
- električni mešalnik
- metlica za stepanje
- silikonska lopatka
- cedilo
- pekač velikosti 46 X 36 cm (pekač od pečice)
- 2 lista peki papirja
- vlažna kuhinjska krpa
- deska
- manjši nož
- krožnik
- manjša kozica
Sestavine za češnjevo rulado z vinsko kremo
Za testo:
- 4 jajca
- 80 g sladkorja
- 100 g moke (večnamenske)
- ščepec soli
Za kremo:
- 0,75 dl belega vina
- 3 rumenjaki
- 50 g sladkorja
- 4 listi želatine
- 2,5 dl sladke smetane za stepanje
- 250 g češenj
Za posip:
- 1-2 majhni žlički kristalnega sladkorja
Priprava češnjeve rulade z vinsko kremo
Najprej pripravimo testo. V večjo skledo ubijemo 4 jajca, dodamo 80 g sladkorja in ščepec soli. In vse skupaj dobro stepemo. Beljakov ni potrebno ločevati, le čas stepanja je nekoliko daljši (4-5 minut).
Ko se zmes zgosti, vzamemo cedilo in skozi cedilo presejemo moko, ter jo narahlo vmešamo z metlico.
Vzamemo nizek pekač, nanj položimo peki papir in maso za rulado enakomerno porazdelimo.
Pekač postavimo v predhodno ogreto pečico na 170 stopinj Celzija. Pečemo ventilatorsko 14-15 minut, do zlato rjave barve.
Vzamemo nov kos peki papirja, ga položimo na vrh biskvita, obrnemo naokrog in peki papir, na katerem smo pekli, odstranimo. Še vroč biskvit skupaj s peki papirjem zavijemo v rulado in nato še v vlažno kuhinjsko krpo.
Češnje razkoščičimo in nekoliko osušimo na kuhinjski brisači.
Pripravimo kremo za češnjevo rulado z vinsko kremo.
V skledo nalijemo 0,75 dl belega vina (vseeno katerega, naj bo takšno, ki vam je všeč po okusu), dodamo 3 rumenjake in 50 g sladkorja in penasto vmešamo. V drugi skledi stepemo 2,5 dl sladke smetane do čvrstega. Obe masi nežno vmešamo skupaj. Če želite, lahko brez skrbi opustite vino. V tem primeru penasto stepete samo rumenjake in sladkor.
V krožnik nalijemo mrzlo vodo in vanjo položimo 4 lističe želatine, počakamo, da nabrekne. Nato jo ožmemo. Pripravimo vodno kopel. Na štedilnik pristavimo manjšo kozico z vodo, ki jo segrejemo do vrelišča in nato temperaturo znižamo. Nad kozico položimo krožnik z želatino in rahlo mešamo, da se želatina stopi. Nato jo dodamo k zgoraj pripravljeni kremi in nežno vmešamo.
Ohlajeno rulado razvijemo, namažemo s kremo, vendar ne do konca nasprotnega roba, ker z zavijanjem rulade potiskamo kremo naprej, vodoravno postavimo vrsto razkoščičene češnje in nekoliko zavijemo. Ponovno razporedimo češnje in zavijemo. Ponavljamo, dokler ne dosežemo konca rulade.
Rulado lahko posujemo s kristalnim sladkorjem. Dlan rahlo zmočimo pod mrlo vodo in preprimemo rulado, da je le-ta rahlo vlažna in potresemo.
Priporočljivo je, da rulado damo v hladilnik za 2-3 ure, da se krema dobro učvrsti. Potem preprosto narežemo dva centimetrske rezine in uživamo!